Det kan være hjælpsomt at være bevidst om de nye roller, mange pårørende tager på sig, når en nær får diabetes.
Roller kan opstå bevidst eller ubevidst hos begge parter, og det er forskelligt, hvilke roller der dominerer, og hvor meget de fylder. Rollerne opstår, fordi vi ønsker at passe på hinanden, fordi vi gerne vil hjælpe og fordi vi ønsker det bedste for hinanden.
Nye roller i en relation kan skabe konflikter, fordi vi ofte glemmer at tale om det. Vi glemmer at spørge hinanden, hvad den anden tænker og ønsker, og vi glemmer at lytte, når den anden fortæller os noget. Derudover kommer vores personligheder mere til syne, når vi er belastet og udfordret - for eksempel når diabetes fylder meget i relationen.
Kommunikation og samtale er nøgleord i ethvert samarbejde – også i samarbejdet om diabetes. Tal om jeres roller, og om I ønsker det anderledes, og gør det i fredstid. Tal sammen, når der er ro på fronterne, lad være med at tage diskussionerne, når I står midt i konflikter og misforståelser.
Den pårørende kan tage forskellige roller overfor den, der har diabetes. Alle roller kan være både hensigtsmæssige og uhensigtsmæssige - husk at rollerne skal balanceres.
Mange pårørende fungerer som:
behandlere: fysisk og psykisk støtte – holder øje med diabetes – dag og nat
psykologer: sparringspartner for patienten
vagthunde: reagerer, hvis noget ikke er, som det bør være
advokater: kræver den bedste behandling, medicin, udstyr, osv.
Alle roller stammer fra samme udgangspunkt – kærlighed, omsorg og bekymring for vores nære.