Kend Dit Hjerte

Lyt til dit hjerte

Dit hjerte slår for dig hele livet. Med diabetes som følgesvend giver det rigtig god mening at passe godt på det.

Kend dit hjerte

Hjertet banker blodet rundt i kroppens kredsløb, så du holder dig godt kørende, og det sker for alle mennesker, at kredsløbet bliver svagere med alderen. Når du har diabetes, bliver hele kredsløbet ekstra udfordret af højt eller svingende blodsukker.

Det bedste, du kan gøre, er naturligvis at give dit hjerte de bedst mulige arbejdsforhold.

1. Bank tempoet i vejret - helst hver dag

Du ved det sikkert allerede: Motion er godt for hjertet. Når du har diabetes og motionerer, giver du ikke bare dit hjerte de bedste arbejdsbetingelser: du sænker også dit blodsukker og øger insulinfølsomheden i musklerne.

30 minutter om dagen er nok til at holde hjertet stærkt:

  • Hvis du ikke allerede motionerer er lidt motion bedre end ingen
  • Du behøver ikke løbe et maraton hver anden dag. Begynd for eksempel med at tage en cykeltur eller gå en lidt længere tur, end du plejer
  • Du kan altid skrue lidt op ad gangen, når du får blod på tanden

Besøg vores motionsrum for inspiration

2. Tag en hjertesnak med din læge

Det er ikke altid til at hverken se eller mærke, når der er koks i kredsløbet. Derfor er det en god idé at få målt blodtryk og kolesteroltal regelmæssigt – hver 3.-6. måned - afhængigt af dit helbred. Din læge eller behandler kan hjælpe dig med at finde frem til, hvordan dine tal bør ligge, for at dit hjerte er fit for fight.

Hvis du har type 2-diabetes, kan din medicin beskytte dit hjerte

Hvis du har type 2-diabetes og får medicin, der sænker dit blodsukker, kan du have gavn af at få tjekket din medicin. Både medicin med såkaldte ”GLP-1-receptorer-agonister” eller ”SGLT-2-hæmmere” har nemlig vist sig at have en beskyttende virkning mod hjerte-kar-sygdomme.

Se oversigten over type 2-medicin her

3. Hold blodsukker og kredsløb stabilt 

Det er sikkert ikke første gang, du hører, at et stabilt blodsukker er godt for din krop og dit kredsløb.

Kredsløbet bliver ofte først udfordret ude i de små blodkar, men højt blodsukker giver også højere risiko for åreforkalkninger i de større blodårer omkring hjertet.

Hvis du har type 2-diabetes og gerne vil lære mere om, hvad der påvirker blodsukkeret i dagligdagen, kan du finde hjælp og redskaber her:

Kend dit blodsukker

4. Gør det lækkert for både madøret og hjertevennen

Hjertevenlig mad behøver ikke være kedelig. Skru op for kulør og friskhed med sæsonens frugt, grønt og fisk. Prøv for eksempel vores lækre opskrift på grønne bønner med avocadocreme eller sennepsmarineret ørred på grøn bund. De diabetesvenlige kostråd er også gode for dig, der vil passe godt på dit hjerte.

Du finder de Diabetesvenlige kostråd her

Et lille vigtigt bonusråd om hjertet er at spare lidt på saltet i din mad. For meget salt i maden får blodtrykket til at stige og lægger derfor ekstra pres på kredsløbet. 

Tag salttesten og se, om du kan skære ned på saltet

5. Giv hjertet mindre røg

Rygning lægger ekstra pres på hjertets kredsløb. Sammen med diabetes øger rygning risikoen for hjerte-kar-sygdomme betragteligt.

Her kan du få hjælp til rygestop: 

Ring til Stoplinien på 80 31 31 31 eller besøg Stoplinien.dk 

Længere levetid påvirker hjertet

Hjerte-kar-sygdom er den hyppigste følgesygdom til diabetes. Omkring 38 % med type 2-diabetes og 18 % af de voksne med type 1-diabetes har også en hjerte-kar-sygdom.

Hvert år får cirka 11 % af alle voksne med type 2-diabetes og 6 % med type 1-diabetes konstateret hjerte-kar-sygdom. 

Risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdom stiger med alderen. Og når vi samtidig forventer, at personer med diabetes lever længere pga. bedre behandling, er det en god ide at skåne kredsløbet og passe godt på hjertet.

Kilde: diabetestal.nu

Hjertet

Bliv klogere på hjertet

Forside: Hjertet og Diabetes

Gratis pjece

Vil du vide mere?

I pjecen 'Hjertet og diabetes' får du yderligere detaljer om, hvordan hjertet påvirkes af diabetes, og hvad du kan gøre for at forebygge sygdom i hjerte og kredsløb. Pjecen kan bestilles gratis i netbutikken (ekskl. levering).
Flueben

Tak til

Per Rossen Hildebrandt 

Medlem af Diabetesrådet
Kardiolog, dr. med.
Frederiksberg Hjerteklinik

Per Rossen Hildebrandt har bistået med at kvalificere indholdet.

Vi er her for at hjælpe

Har du spørgsmål om diabetes?

Vi er her for at hjælpe

Tal med Diabetesrådgiverne om, hvordan du passer godt på din krop.