Tænksom Ældre Kvinde

Accept af diabetes

Du kan ikke ændre på, at du har fået diabetes, men jo bedre du accepterer det, jo bedre kan du håndtere din sygdom.

Når et menneske lukker øjnene for sin sygdom, er det svært at skabe de ændringer eller gøre de ting, der objektivt set er fornuftigt i forhold til egenomsorg.

Fordi diabetes er et livsvilkår, kan det for mange være svært at acceptere sin sygdom. Det kender du måske fra dig selv. Diabetes kan give mange tanker, bekymringer, følelser og frustration over at skulle leve med en kronisk sygdom hver eneste dag – resten af livet.

Du kan ikke ændre på, at du har fået diabetes, men du kan ændre på, hvordan du håndterer det.

Accept af, at du har fået sygdommen, betyder, at du bedre kan tilpasse dit nye livsvilkår til det liv, du gerne vil leve.

Accept er en proces

  Accept er en proces
 • Byg acceptfølelse resten af livet

  + -

  Accept af din diabetes er ikke noget, der opstår fra den ene dag til den anden. Det er en løbende proces, som foregår hele livet. Du kommer uden tvivl til at skulle forholde dig til diabetes igen og igen – både fysisk og mentalt.

  Tag ejerskab

  Diabetes er ikke en statisk sygdom, men en sygdom, der kræver omhyggelig pasning og løbende tilpasning. Alle ændringer undervejs skal du arbejde med at rumme og acceptere. Det er en proces at integrere diabetes i din tilværelse. Tag ejerskab over din diabetes, hvor du går fra at have diabetes – dvs. noget, du passivt er blevet påført – til at styre din egen adfærd, så du arbejder hen imod at integrere egenomsorgen som et livsvilkår.

 • Ekstra pressede perioder

  + -

  Spørgsmålet om accept er for mange en livslang proces, som dukker op i takt med, at livet byder på udfordringer eller forandringer. I de perioder, hvor hverdagen kører på skinner, vil du sikkert opleve, at din diabetes tager lidt mindre fokus, og at du bedre kan acceptere din ”livsledsager”.

  Når du bliver presset ud over det normale, oplever du måske det modsatte – dvs. at du har svært ved at finde overskud til at overskue din diabetes. Det kan være i lige præcis disse situationer, du føler dig vred og fortvivlet – og har ekstra svært ved at acceptere, at du har fået diabetes.

 • Når livet slår kolbøtter

  + -

  Indimellem slår livet kolbøtter eller byder på forandringer. Det kan være, at du planlægger en graviditet, bliver skilt, får nyt arbejde, skal flytte eller af andre årsager er under et psykisk pres.

  Disse forandringer gør, at du igen er nødt til at forholde dig til din diabetes på en ny måde. Dels fordi pasningen af din diabetes måske skal tilpasses den nye fase af dit liv, men også fordi dit blodsukker bliver påvirket af psykiske og fysiske omvæltninger.

Midaldrende Veninder

Accept af svære følelser

Ældre Par

Øvelser til accept

Hjerte

Viden om mental sundhed

Livet med med diabetes kan også påvirke den mentale sundhed. For mange kræver sygdommen opmærksomhed døgnet rundt. Her får du viden om og tips til at håndtere nogle af de udfordringer, der påvirker den mentale sundhed hos mennesker med diabetes. 

Oversigt for mental sundhed
600Px

Diabetes kan også påvirke psyken

Oplever du, at du har det svært? Vi er her for at hjælpe.