Midaldrende Veninder

Accept af svære følelser

Ved at acceptere svære følelser, som f.eks. vrede og bitterhed, stilner følelsen hurtigere af, end hvis du kæmper imod den.

Accept er bedre end fornægtelse

Er du rasende, frustreret, overvældet af skyld og angst på grund af din diabetes, så er det meget nærliggende at fornægte det hele og bare lægge låg på. Men det er ikke en langsigtet løsning at fornægte. For det er med svære følelser ligesom små børn: Hvis du ikke giver dem opmærksomhed, så råber de bare endnu højere.

”Ferie” fra din diabetes?

Det udelukker ikke, at det kan føles som den nemmeste strategi at flygte fra følelserne ved at fornægte din diabetes i kortere perioder. F.eks. når du lige har fået diagnosen, eller bare trænger til ”en ferie” fra din diabetes. For det er ikke nemt at acceptere svære følelser og bare være i dem, men det er en god investering, når du kan det.

Find ro og accepter øv-dage

  Find ro og accepter øv-dage
 • Tillad dig selv at have øv-dage

  + -

  Du kan være vred. Ked af det. Opgivende. Fortvivlet. Bitter. Følelser, som mange med diabetes kan genkende.

  Selvom du gør alt, hvad du kan i forhold til din egenomsorg, så kan der være dage, hvor du er frustreret. Over, at dit blodsukker er for højt eller lavt. At det er svært at dosere insulin eller passe den sunde livsstil. Eller ”bare” over det faktum, at du har fået en skyggeven, som følger dig resten af livet. Du skal vide, at det er helt normalt.

 • Slå ikke dig selv i hovedet

  + -

  Slå ikke dig selv i hovedet de dage, hvor du er langt fra accept af din sygdom. Du har lov til at have øv-dage, hvor du giver plads til de svære følelser.

  Accept og plads er god medicin i perioder, hvor livet gør ondt. Hvis du giver dine følelser tid, omsorg og plads, så har de nemmere ved at stilne af, end hvis du kæmper imod dem og slå dig selv i hovedet.

 • Fyld hverdagen med det, der giver dig værdi

  + -

  En vigtig forudsætning for at finde ro med din diabetes er, at du fylder din hverdag mest muligt med det, der mest mening og værdi for dig. Det kræver overskud – et overskud som mange får ved at få gode rutiner med den daglige egensomsorg.

  Automatisering af egensomsorg

  Selvom du ved, hvad du i hverdagen skal gøre for at passe din diabetes, så skal du mobilisere en drivkraft for at gøre det. Også selvom du er træt eller har en anden form for modstand.

  Jo mere du kan automatisere din egenomsorg, jo mere bliver det noget, du bare gør. Noget der er blevet en automatisk vane, så du ikke behøver at overveje, om du har lyst, om du orker, om du gør det godt, eller om du bør have dårlig samvittighed, fordi du sjusker. Det kan spare overraskende meget fokus, energi og tid, som du får frigivet til at gøre noget, der gør dig glad.

 • Få dine gode vaner til at give mening

  + -

  Hvis du finder en mening med, at du skal måle blodsukker, dosere medicin, passe din sunde livsstil mv., så føler du dig mere tilfreds med livet. Nogle når dertil, at de slet ikke føler sig syge. Ved at se meningen med det, de gør, føler de sig raske. Helbred er ikke, hvordan du har det – men hvordan du tager det – siger en talemåde.

  Struktur giver mening

  Ud over at fokusere på meningen med de ting, du gør hver dag for at passe din diabetes, så hjælper struktur. Hvis du hele tiden skal mindes om at måle blodsukker, spise sundt, tage din medicin osv., så irriterer det dig og giver næring til utilfredshed.

  For mange kan det være krævende med en hverdag, hvor næsten ingenting er rutine. En god hjælp er at skabe en hverdag med struktur. Hvis hverdagen er struktureret, bliver det nemmere at lægge din egenomsorg ind på de samme tidspunkter hver dag, så det bliver en automatiseret vane.

 • Giv ikke din diabetes hovedrollen

  + -

  Det kræver fokus og koncentration at skabe nye vaner og rutiner. Når den første tid efter din diagnose er gået, og du har fået struktur og gode vaner, så du føler dig tryg, er det tid til at give dig selv hovedrollen i dit liv tilbage.

  Ikke dermed sagt, at du skal skubbe din diabetes væk, men det er godt, hvis du kan skubbe den lidt i baggrunden. Der vil formodentlig komme perioder i dit liv, hvor din behandling måske skal justeres lidt, eller hvor din diabetes af andre gode grunde tager ekstra fokus, tid og plads.

Hvad er et godt liv for dig?

Det er vigtigt, at du gør op med dig selv, hvad et godt liv med diabetes er for dig. For nogle fungerer det bedst med faste rammer og strukturer. Andre befinder sig skidt med et regelret og velstruktureret liv.

Forskellige former for fornægtelse

  Forskellige former for fornægtelse
 • Fornægtelse som overlevelsesmetode

  + -

  Bliver din diabetes for meget, kan det være nærliggende at lægge låg på din diabetes og droppe alt omkring egenomsorgen. Kan du nikke genkendende til reaktionen? Det kan de fleste, men fornægtelse er en uhensigtsmæssig reaktion.

  I de perioder, hvor det hele er for meget, er det en bedre strategi at nedjustere dine forventninger til dig selv. Beslutte dig for at gøre det mest nødvendige og prøve at acceptere, at det på diabetesfronten ikke går helt, som du ønsker – i stedet for at fornægte alt omkring din diabetes.

 • Okay, jeg har diabetes… og hvad så?

  + -

  Vælger du bevidst at ignorere din diabetes, f.eks. ved ikke at måle blodsukker, eller tage din insulin eller anden medicin, kan du med tiden komme til at føle dårlig samvittighed, skyld, skam, frustration og magtesløshed over, at du ”pjækker” fra din behandling.

  Disse følelser kan komme ril at fylde så meget, at du bruger unødige ressourcer på det, så din diabetes fylder mere og mere.

  Jo bedre du tager dig af din diabetes, jo mindre vil den fylde i dit hoved.

 • Hvis jeg ikke tænker på min diabetes, forsvinder den nok

  + -

  Mange har den indstilling, at de selv vil styre deres liv i stedet for at lade diabetes gøre det.

  Det er en god indstilling, hvis det betyder, at du styrer dit liv OG din diabetes, men nogle vælger at ignorere deres diabetes fordi, de ikke ønsker at underlægge sig sygdommen. De forsøger at tage kontrol over deres liv ved at nægte at lade sygdommen bestemme. Men din diabetes er der jo, og hvis dit blodsukker ikke er godt reguleret, påvirker det dig – uanset, om du tænker på det eller ej.

Tænksom Ældre Kvinde

Accept af diabetes

600Px

Diabetes kan også påvirke psyken

Oplever du, at du har det svært? Vi er her for at hjælpe.