Diabetesstress
Diabetesstress er en naturlig reaktion på de udfordringer, du kan opleve, når du lever med diabetes. Her kan du læse, hvordan du tager hånd om eller forebygger diabetesstress.
Diabetesstress er en naturlig reaktion på de udfordringer, du kan opleve, når du lever med diabetes. Her kan du læse, hvordan du tager hånd om eller forebygger diabetesstress.
Diabetes holder aldrig fri, men er der 24/7. Det kan føles som en stor opgave hele tiden at skulle tænke på blodsukker, måltider, insulin og medicin.
Diabetesstress er en naturlig reaktion, der kan følge med livet med diabetes. Det er en følelsesmæssig reaktion på de belastninger og bekymringer, man kan have over at skulle tage sig af sygdommen hver dag. Man kan også opleve at få diabetesstress på grund af omgivelsernes uvidenhed og fordomme.
Diabetesstress kan påvirke livskvaliteten og den mentale sundhed, fordi man kan have en tendens til at slække på sundheden ved f.eks. at spise mindre sundt og skrue ned for motionen. Alt sammen omstændigheder, der kan påvirke din risiko for at udvikle følgesygdomme senere hen. Det kan også vise sig ved, at man ikke får taget sig tilstrækkeligt at sin diabetes, at man udebliver fra konsultationer, eller at man trækker sig fra sociale sammenhænge.
Symptomerne på diabetesstress er individuelle, og graden kan variere, men tit er det en kombination af flere følelser.
Diabetes holder aldrig fri, og der vil ofte være noget, hvor du tænker, at du kunne have gjort det bedre. Ligesom det er helt naturligt at have en ambition om at have det perfekte blodsukker hele tiden.
Ingen har en perfekt reguleret diabetes hele tiden. Ingen.
Hvis du føler dig stresset, er første skridt at undersøge, hvad der mere præcist stresser dig.
Når du kender årsagen, er det lettere at gøre noget ved det.
Den rette hjælp og viden kan hjælpe dig med at acceptere, at diabetes er en del af dit liv. I første omgang handler det om at erkende, at de svære tanker, følelser og reaktioner, der er relateret til din diabetes. Dernæst handler det om, at du finder måder at tackle dem på. Her kan det hjælpe dig at huske på, at:
Diabetes behøver ikke være din bedste ven
Diabetes er en livsbetingelse, men der er ingen, der kræver, at du skal være bedste ven med din diabetes. Det er helt naturligt at bande den langt væk. Prøv i stedet at gå efter et forhold, hvor du ikke slås med din diabetes hver dag.
Accepter, at du bliver træt
I perioder kan du have mindre energi, hvor det er bedst at indrette dit liv derefter. Diabetesstress bliver kun værre, hvis du forventer, at du bare kan fortsætte med samme aktivitetsniveau. Tilpas dit aktivitetsniveau efter dit energiniveau og din sygdom.
Hvis du oplever, at dine tanker fylder for meget, og du er bekymret for, om din diabetes stresser for meget, er det en god idé at dele bekymringerne med dine nærmeste og din læge / behandler.
Oplever du, at det er svært?
Diabetesrådgiverne er klar til at hjælpe, hvis du bekymrer dig og føler dig stresset.
Ring 63 12 14 16
Ring 63 12 14 16Det er ikke underligt, at mange udvikler diabetesstress på et tidspunkt, for du har aldrig helt fri for diagnosen, og du står selv for behandlingen døgnet rundt.
Desuden er diabetes en meget kompliceret sygdom og kræver konstant "overarbejde". Derfor er det nemt at få dårlig samvittighed og tænke, at du ikke gør det godt nok.
Når du har diabetes, er der mange ting i hverdagen, som kan belaste, udmatte og stresse. Ting, der er helt vitale og nødvendige for dig, men som personer uden diabetes er fri for. Det kan f.eks. være:
Behandlingen af diabetesstress er individuel og kan f.eks. være samtaler med din diabetesbehandler eller en psykolog, der har erfaring med diabetes. Hvis du tror, der er en risiko for, at du har diabetesstress, så spørg din diabetesbehandler, hvilke muligheder du har for at få hjælp.
Reel viden kan dæmpe uro og bekymringer. Derfor anbefaler vi, at du søger råd og viden hos fagpersoner, som kender dig og din diabetes.
Oplever du, at det er svært?
Diabetesrådgiverne er klar til at hjælpe, hvis du bekymrer dig og føler dig stresset.
Ring 63 12 14 16
Ring 63 12 14 16At mødes med andre, der også har diabetes, kan give viden, forståelse og samhørighed – og det kan betyde, at du øger din mentale sundhed og dermed modvirker diabetesstress. Fællesskaber kan give dig:
Det kan være alt lige fra kurser og motivationsgrupper, hvor du mødes ansigt til ansigt med andre, og det kan være online f.eks. på Facebook.
Prøv af, hvad der virker for dig. Et godt råd er dog, at du ikke deltager i for mange grupper, for det kan ende med at blive en stressfaktor i sig selv.
Åse Nielsen
Medlem af Diabetesrådet
Autoriseret psykolog
Steno Diabetes Center Aarhus
Åse Nielsen har bistået med at kvalificere indholdet.