Ensomhed

Ensomhed og diabetes

Isolerer du dig med din diabetes? Ensomhed er mere udbredt blandt personer med diabetes og deres pårørende.

Føler du dig nogle gange ensom? Så er du langt fra den eneste. Undersøgelser viser, at mange på et tidspunkt vil opleve ensomhed i livet. Ensomhed handler om at føle sig ufrivilligt alene og opstår, når vi mangler samhørighed med andre mennesker.

Ensomhed kan have store konsekvenser, fordi det blandt andet øger risikoen for hjertekarsygdom, depression, stress og for tidlig død. Forklaringen er, at ensomhed kan føre til en dårligere livsstil med mindre motion og en mindre sund og varieret kost.

Årsager til ensomhed

Der kan være mange grunde til ensomhed, og ensomhed kan komme til udtryk i længere eller kortere perioder eller i bestemte situationer.

Du kan godt være meget alene uden nogensinde at føle dig ensom. Omvendt kan du også være omgivet af en masse mennesker, og samtidig føle dig ensom. Det handler om, hvorvidt du føler dig forbundet og i kontakt med de mennesker, du har omkring dig.

Diabetes og ensomhed

  Diabetes og ensomhed
 • Føler du dig alene med din diabetes?

  + -

  Mange føler sig alene med deres diabetes, fordi de måske ikke har nogen at vende hverdag, bekymringer og udfordringer med. Andre er ensomme på grund af deres følgesygdomme, som kan gøre det svært at fastholde aktiviteter og et socialt liv.

  At være ensom betyder ikke, at du ikke har nogen venner, men at du føler dig alene med din sygdom, eller at du måske isolerer dig på grund af din diabetes.

 • En undersøgelse om ensomhed

  + -

  Diabetesforeningens undersøgelse ”En undersøgelse om ensomhed” fra 2016 viser, at 14,6 % af personer med diabetes og 12,3 % af deres pårørende føler sig ensomme.

  Til sammenligning viser undersøgelser, at 4,6 % af den danske befolkning er ensomme.

  Ensomhed forekommer derfor hyppigere hos mennesker med diabetes og deres pårørende sammenlignet med resten af den danske befolkning.

Er du tæt på en, der er ensom?

 • Hav fokus på personen og ikke på diabetes
 • Tal (åbent) om ensomhed – det er en naturlig følelse
 • Få øjenkontakt og hils, så mindsker du risikoen for at vedkommende føler sig usynlig
 • Tag initiativ til nye relationer
 • Vær vedholdende og bliv ved med at invitere ind i fællesskabet (det kan være overvældende at blive inviteret med, hvis man længe har følt sig ensom)

Vil du vide mere om ensomhed?

Folkebevægelsen mod ensomhed er et godt sted at få mere generel viden om ensomhed. Mere end 70 organisationer er med, og støtter op omkring arbejdet for at fremme fællesskaber og bekæmpe ensomhed.

Læs mere på www.modensomhed.dk

Hjerte

Viden om mental sundhed

Livet med med diabetes kan også påvirke den mentale sundhed. For mange kræver sygdommen opmærksomhed døgnet rundt. Her får du viden om og tips til at håndtere nogle af de udfordringer, der påvirker den mentale sundhed hos mennesker med diabetes. 

Oversigt for mental sundhed
600Px

Diabetes kan også påvirke psyken

Oplever du, at du har det svært? Vi er her for at hjælpe.