Kom godt i gang med en aktiv livsstil med diabetes
Det første skridt er altid det sværeste, men når først du er i gang, tager det ene skridt det andet.
Det første skridt er altid det sværeste, men når først du er i gang, tager det ene skridt det andet.
Al bevægelse tæller. Så mon ikke du allerede er i gang? Tænk over, hvor meget du bevæger dig hver dag fra morgen til aften:
Gør først og fremmest mere at det, du allerede gør. Næste skridt er at finde ud af, hvilke knapper, du kan skrue på, så du bevæger dig endnu mere i hverdagen. Hvad kunne få dig ud på en ekstra gåtur? Hvad kunne få dig til at cykle eller gå hen og handle i stedet for at tage bilen?
Det er godt, hvis du formår at kombinere kredsløbs- og styrketræning, og evt. supplerer med noget træning for din balance og smidighed. På den måde får du rørt hele kroppen uden at overbelaste den.
Gerda Siegismund var hårdt medtaget efter en omgang corona. Men online-træningen på Diabetesforeningens facebookside hjalp hende med at vende tilbage til hverdagen.
Kunne du tænke dig at gå ture sammen med andre, der kender til livet med diabetes? Find din lokale gå-gruppe og vær med i fællesskabet.
Nem motion – rejs dig op
Noget af det bedste, og mest enkle, du kan gøre for dig selv, er at rejse dig op.
Hvis du sidder stille længere tid ad gangen på arbejdet, i sofaen, ved spisebordet, i bilen eller i bussen, så rejs dig op ind i mellem og bliv stående i fem minutter. Bevæg dig gerne imens, og rejs dig op mange gange i løbet af dagen.
Når du lægger ud stille og roligt, får din krop mulighed for gradvist at vænne sig til det nye aktivitetsniveau, og det mindsker risikoen for skader.
Start f.eks. med at gå eller cykle korte ture, som du gradvist gør længere eller mere udfordrende. Du kan give dig selv mere udfordring ved at vælge en ny rute, der byder på mere bakket terræn, trapper og vekslende underlag.
Især i begyndelsen vil du kunne opleve træthed og ømme muskler. Det er helt normalt, hvis du har bevæget dig mere, end du er vant til. Det er også helt normalt, at hjertet slår hurtigere, og at du bliver stakåndet. Det er netop her, hvor du bliver presset og forpustet, at du kan gøre endnu mere for din sundhed.
Husk altid at lytte til din krop, og stop op, eller juster din fysiske aktivitet, hvis du får ondt i leddene.
Den første måned er den sværeste. Det er helt naturligt, at det er svært at indføre nye vaner i hverdagen. Dagene er ikke ens, og nogle dage har du mere overskud end andre. Det vigtigste er, at du kigger fremad. Fejr dine succeser, og fokuser på det, du gør, i stedet for det, du ikke gør.
Når først du har vænnet din krop til at bevæge sig hver dag, begynder den at samarbejde, så den selv kalder på sin motion.
Motion og diabetes
Tal med vores motionskonsulent og få tips og tricks til diabetes og motion
Ring 63 12 14 16
Ring 63 12 14 16