Dessert
Æblecrumble med nøddeknas
Ernæringsindhold
Næringsindhold pr. portion
825/195
kJ/kcal
Energi
20
g
Kulhydrat
11
g
Fedt
5
g
Protein
55
g
Frugt/grønt pr. person
23
g
Kulhydrat 100 g
Ingredienser
4 portioner
2 æbler f.eks. Ingrid Marie (ca. 220 g)
1 tsk. vaniljesukker
Crumble
25 g valnødder (ca. ½ dl)
25 g mandler (ca. ½ dl)
½ lille dåse linser, f.eks. grønne linser (ca. 65 g)
1 æg
30 g sukker eller flydende sødemiddel svarende til 30 g sukker
1 spsk. flydende fedtstof (ca. 15 g)
1 tsk. stødt kanel
Sådan gør du
Halvér æblerne, og fjern kernehuset. Skær æblerne i små tern eller i tynde skiver.
Tilsæt vaniljesukker, og vend æblestykkerne heri.
Fordel æblerne i fire smurte ovnfaste skåle (ca. 10 cm i diameter).
Hak valnødder og mandler groft.
Skyl linserne i koldt vand i en sigte.
Pisk æg, sukker/flydende sødemiddel og kanel sammen, til det har en tyk konsistens.
Vend forsigtigt fedtstof, nødder, mandler og linser i.
Fordel crumblen over æblerne.
Bag æblecrumble i ca. 15 min. ved 200 °C.
SERVERING
Spis f.eks. æblecrumble med græsk yoghurt 2% som en dessert.
DIÆTISTENS KOMMENTAR
KULHYDRAT
Æbler har et naturligt indhold af frugtsukker. Frugt bidrager også med kostfibre, vitaminer og mineraler. Opskriften er beregnet med sukker i crumblen. Du kan reducere indholdet af kulhydrat ved at erstatte sukker med sødemiddel (i så fald bliver kulhydrat pr. portion 13 g).
FEDT
Valnødder og mandler er gode kilder til umættet fedt. Nødder/mandler har et højt indhold af kalorier og er et godt kalorietilskud, hvis du har svært ved at holde vægten.
PROTEIN
Nødder, mandler og bælgfrugter er gode kilder til protein.