Bælgfrugter i maden
Er du også på jagt efter tips til at bruge bælgfrugter i maden? Læs med her og bliv klogere på de grønne kilder til protein og kostfiber.
Er du også på jagt efter tips til at bruge bælgfrugter i maden? Læs med her og bliv klogere på de grønne kilder til protein og kostfiber.
Kikærter, bønner, linser og sådan og det. Sådan lyder Fødevarestyrelsens muntre definition af bælgfrugter i ørehængeren ’Hvad f**k er en bælgfrugt?’ med bandet Kølner Dom (NB: du finder videoen med sangen nederst i artiklen).
Er du også nysgerrig på bælgfrugters egenskaber i køkkenet? Læs med her og bliv klogere på de grønne kilder til protein og kostfiber.
Ifølge DTU Fødevareinstituttet spiser danskerne i gennemsnit cirka 2 g bælgfrugter pr. dag. Det er lavt sammenlignet med andre lande – og langt fra de 100 g tilberedte bælgfrugter, som Fødevarestyrelsen anbefaler i De officielle kostråd.
Mange af os ved måske ikke, hvordan vi kan bruge flere bælgfrugter i vores måltider. Men bælgfrugter har stort potentiale som hel eller delvis erstatning for kød.
Du kan f.eks. få inspiration i Diabetesforeningens kogebog Farmormad. I kogebogen finder du klassikere som forloren hare, hønsekødsuppe, og boller i karry, hvor der er skruet ned for kødet og op for gode proteinkilder fra planteriget og flere grøntsager – uden at gå på kompromis med smagen.
Bælgfrugter er en god kilde til protein og har et højt indhold af kostfibre.
Bælgfrugter indeholder også kulhydrater – modsat andre typiske kilder til protein som f.eks. kød, fisk, fjerkræ og æg. På grund af det høje kostfiberindhold giver de dog en langsom blodsukkerstigning.