Grønne proteiner

Bælgfrugter i maden

Er du også på jagt efter tips til at bruge bælgfrugter i maden? Læs med her og bliv klogere på de grønne kilder til protein og kostfiber.

Kikærter, bønner, linser og sådan og det. Sådan lyder Fødevarestyrelsens muntre definition af bælgfrugter i ørehængeren ’Hvad f**k er en bælgfrugt?’ med bandet Kølner Dom (NB: du finder videoen med sangen nederst i artiklen).

Er du også nysgerrig på bælgfrugters egenskaber i køkkenet? Læs med her og bliv klogere på de grønne kilder til protein og kostfiber. 

Sådan spiser du flere bælgfrugter i dagligdagen

Ifølge DTU Fødevareinstituttet spiser danskerne i gennemsnit cirka 2 g bælgfrugter pr. dag. Det er lavt sammenlignet med andre lande – og langt fra de 100 g tilberedte bælgfrugter, som Fødevarestyrelsen anbefaler i De officielle kostråd.

Mange af os ved måske ikke, hvordan vi kan bruge flere bælgfrugter i vores måltider. Men bælgfrugter har stort potentiale som hel eller delvis erstatning for kød.

Du kan f.eks. få inspiration i Diabetesforeningens kogebog Farmormad. I kogebogen finder du klassikere som forloren hare, hønsekødsuppe, og boller i karry, hvor der er skruet ned for kødet og op for gode proteinkilder fra planteriget og flere grøntsager – uden at gå på kompromis med smagen.

image-text
Farmormad Web

Farmormad

Lad inspirationen blomstre og lav klassikere som forloren hare, hønsekødsuppe og boller i karry, hvor der er skruet ned for kødet og op for gode proteinkilder fra planteriget og flere grøntsager – uden at gå på kompromis med smagen.

Medlemspris: 69 kroner

Hvordan påvirker bælgfrugter blodsukkeret?

Bælgfrugter er en god kilde til protein og har et højt indhold af kostfibre.

Bælgfrugter indeholder også kulhydrater – modsat andre typiske kilder til protein som f.eks. kød, fisk, fjerkræ og æg. På grund af det høje kostfiberindhold giver de dog en langsom blodsukkerstigning.

6 tips når du laver mad med bælgfrugter

  1. Husk at koge tørrede bælgfrugter – undtagen linser – før brug, og kassér kogevandet. Lav evt. en større portion, og frys nogle portioner ned. Så er du hurtigt i gang, når du næste gang vil bruge bælgfrugter i maden.
  2. Brug bælgfrugter fra dåse, som kan spises uden kogning først.
  3. Når du laver f.eks. frikadeller, hakkebøffer eller farsbrød, kan du bruge en mindre mængde kød i din ret, og supplere med blendede eller hakkede bælgfrugter.
  4. Tilsæt kikærter eller anden bælgfrugt i din salat, når du bager brød eller som del af en snack.
  5. Tilsæt 100 – 150 g røde linser eller flækærter i din suppe. Det giver smag, fylde og mæthed til suppen, og linserne ”forsvinder”, fordi de koger ud.
  6. Brug bælgfrugter som pålæg f.eks. som hummus.

Udvalgte opskrifter med bælgfrugter

Alle opskrifter
Kålsalat Med Kikærter Web

Kålsalat med ristede kikærter