Modtagere af Diabetesforeningens forskningslegat 2024 sammen med direktør Claus Richter og formand Jørgen Andersen

Forskningslegater 2024

I 2024 modtog tre yngre forskere 600.000 kroner hver til deres forskningsprojekt. De var udvalgt af et brugerpanel, der består af mennesker med diabetes og pårørende.

Modtagerne af Diabetesforeningens forskningslegater 2024

Kan en hætte med elektroder forbedre livskvaliteten for mennesker med diabetes og nervesmerter?

Janusiya Pres
Janusiya Anajan Muthulingam præsenterer på Diabetesforeningens årsmøde 2024.

Janusiya Anajan Muthulingam undersøger, om hjemmebehandling med elektronisk stimulering af hjernen kan mindske nervesmerter hos mennesker med type 1-diabetes. Formålet med projektet er at finde en effektiv behandling af nervesmerter, der minimerer behovet for smertemedicin og forbedrer livskvaliteten. Projektet fokuserer i første omgang på neuropati hos mennesker med type 1-diabetes. Får det positive resultater, er næste skridt at udvide projektet og inkludere mennesker med type 2-diabetes.

– Mange mennesker med diabetes har neuropati. Det kan være utrolig smertefuldt, og de behandlingsmetoder, der er i dag, er forskellige former for smertestillende medicin, der kan være afhængighedsskabende og ved langvarigt brug kan give andre komplikationer. Samtidig er der mange, for hvem medicinsk behandling ikke virker. Metoden bliver allerede brugt til behandling af blandt andet migræne og Parkinsons. Det kan ikke helbrede neuropati, men jeg håber, at projektet får positive resultater, så behandlingen kan bidrage til færre smerter hos mennesker med diabetes, der lever med neuropati, siger Tanja Thybo.

Vil du vide mere?

Læs Janusiya Anajan Muthulingams egen artikel om projektet 

Er sensorer vejen til bedre behandling af mennesker med type 2-diabetes?

Bettina Ewers Pres
Bettina Ewers præsenterer på Diabetesforeningens årsmøde 2024.

Bettina Ewers undersøger, om brugen af sensorer til kontinuerlig blodsukkermåling kan anvendes som et værktøj til at skræddersy behandlingen til den enkelte med type 2-diabetes. Projektet skal vise, om sensordata fra kontinuerlig blodsukkermåling kan styrke patientuddannelse og egenbehandling af mennesker med type 2-diabetes og forbedre deres langtidsblodsukker.

– Forskerne bag projektet har for nylig vist i et studie, at generel viden og forståelse for kulhydrattælling ikke alene fører til lavere langtidsblodsukker og færre blodsukkerudsving for mennesker med type 2-diabetes. Mad, motion og medicin påvirker den enkelte forskelligt, og derfor er indsigt i ens individuelle udsving i blodsukkeret fuldstændig afgørende for at opnå den bedste behandling. Jeg håber, at resultaterne af projektet kommer til at understøtte det perspektiv og bidrager til at gøre diabetesteknologi og struktureret blodsukkermåling mere tilgængeligt for mennesker med type 2-diabetes. Indsigt i dine daglige blodsukkerudsving er centralt for din behandling – uanset hvilken type diabetes, du har. Det er det mest effektive redskab til bedre blodsukkerregulering, en fremtid uden følgesygdomme og bedre livskvalitet, siger Tanja Thybo.

Vil du vide mere?

Læs Bettina Ewers' egen artikel om projektet

Stort projekt vil opspore pårørende med risiko for at udvikle type 1-diabetes

Julie Hviid Pres
Julie Hviid Klæbel præsenterer på Diabetesforeningens årsmøde 2024.

Julie Hviid Klæbel etablerer et screeningsprogram, der skal finde førstegradsslægtninge til mennesker med type 1-diabetes. Formålet er at følge og vejlede personer i højrisiko for type 1-diabetes med henblik på at kunne sætte ind med tidlig behandling med insulin. På lang sigt at tilbyde forsøg med nye, forebyggende behandlinger.

– Screening for type 1-diabetes kan gøre en stor forskel for den enkelte, og i bredere forstand. Det gør os hele tiden klogere på, hvad der sker forud for det kliniske diagnosetidspunkt, så vi kan finde bedre behandlinger. For den enkelte betyder det at kende til sin risiko for at udvikle type 1-diabetes, at man kan forberede sig mentalt og praktisk og mindske risikoen for syreforgiftning i forbindelse med diabetesdebut. Det giver rigtig godt mening at støtte et screeningsprogram nu, hvor der i USA er blevet godkendt et lægemiddel til udskydelse af diagnosen, som også er på vej til at blive godkendt i Europa. Det kan ikke stoppe udviklingen, men det kan udskyde tidspunktet for diagnosen et par år. Jeg håber, at dette projekt kan give dem, der udvikler type 1-diabetes i fremtiden, en bedre start på livet med diabetes.

Vil du vide mere?

Læs Julie Hviid Klæbels egen artikel om projektet 

Legaterne blev uddelt i dag på Diabetesforeningens årsmøde i Odense.

Læs mere om Diabetesforeningens forskningslegater her