Kvinde, 1-tal, 2-tal

Forskellen på type 1 og type 2-diabetes

Hvad er forskellen på type 1-diabetes og type 2-diabetes? Det er de to mest gængse former for diabetes, men ikke de eneste to. Læs med her og bliv klogere på forskelle og ligheder imellem forskellige typer diabetes.

Type 1-diabetes

Type 1-diabetes rammer oftest børn eller yngre voksne, men der er også ældre mennesker, som pludselig får sygdommen. Forskerne ved ikke, hvad der udløser type 1-diabetes og sygdommen kan derfor heller ikke forebygges eller helbredes.

Ved type 1-diabetes ophører insulinproduktionen i kroppen fuldstændigt. Det skyldes, at kroppens eget immunforsvar dræber de celler, som producerer insulin. Blodsukkeret skal derfor reguleres med flere daglige insulininjektioner eller med insulinpumpe. Det kan være svært at få blodsukkeret til at ligge inden for normalen hele tiden. Blodsukkeret bliver påvirket af fysisk aktivitet, det man spiser og drikker, men også andre ting som travlhed, følelser, hormoner og sygdom spiller ind. 

Type 2-diabetes

Type 2-diabetes rammer primært voksne. Sygdommen er meget arvelig, men udløses i mange tilfælde af overvægt, fysisk inaktivitet eller nogle former for medicin. Type 2-diabetes kan derfor i en vis grad forebygges.

Ved type 2-diabetes mister kroppen gradvist evnen til at optage insulin og/eller producerer ikke tilstrækkeligt insulin. Det primære mål i behandlingen er at holde blodsukkeret så tæt på normalen som muligt. Nogle kan opnå dette med kost og motion, andre har brug for at supplere med medicin, der øger insulinoptagelsen eller insulinproduktionen. Mange med type 2-diabetes har på et tidspunkt brug for behandling med insulin.

Symptomerne på type 1 og type 2-diabetes

Symptomerne på både type 1-diabetes 1 og type 2-diabetes er ekstrem tørst, hyppig vandladning eller kløe og træthed.

Der er imidlertid den store forskel, at symptomerne viser sig hurtigt og voldsomt ved type 1-diabetes, mens de ofte kommer snigende ved type 2-diabetes. Man kan derfor gå rundt med type 2-diabetes i lang tid uden at vide, man har sygdommen.

Diabetesforeningen anbefaler, at man går til lægen og bliver tjekket for type 2-diabetes, hvis man er i risikogruppen for sygdommen – det vil sige, hvis man kan sige ja til blot ét af de følgende spørgsmål:

  • Har du hyppig tørst, vandladning eller kløe?
  • Er du svært overvægtig? (BMI > 30 og/eller et taljemål > 88 cm for kvinder og > 102 cm for mænd)
    Har du en forælder eller søskende med type 2-diabetes?
  • Har du haft diabetes under din graviditet?
  • Får du medicin mod hjertesygdom, højt blodtryk eller forhøjet kolesterol?

Andre typer diabetes

Type 1-diabetes og type 2-diabetes er de mest kendte diabetestyper. Men der findes også andre typer. Flere af dem kan du læse mere om her: