Forstå din teenager med diabetes
Når dit barn med diabetes når puberteten, er det helt naturligt, at nye spørgsmål om for eksempel hormoner og alkohol dukker op.
Når dit barn med diabetes når puberteten, er det helt naturligt, at nye spørgsmål om for eksempel hormoner og alkohol dukker op.
Hvordan påvirker puberteten mit barns diabetes? Kan jeg trygt sende min teenager til fest? Når dit barn når teenageårene, er det helt almindeligt, at nye bekymringer dukker op. Udover de konflikter om uafhængighed og grænser, der er almindelige mellem teenagere og forældre, vil du måske opleve, at der også dukker bekymringer op om, hvorvidt dit barn nu passer ordentligt på sig selv.
Mange forældre har brug for at være i kontrol og vil stadig gerne vide, hvordan blodsukkeret har ligget i løbet af dagen, og for en teenager kan det være irriterende konstant at skulle stå til ansvar sin diabetes.
En teenager har brug for at få plads til at udvikle sig selv i samspil med andre, blive mere selvstændig og øve sig i at leve livet uden at forældrene blander sig. Samtidig har teenagere brug for forældrenes støtte på afstand, og nogen at tale med, om alt det der er svært.
Undersøgelser om børn og unges trivsel viser, at mange unge er udfordret på deres psykiske trivsel. Det kan være svært at leve op til alt det, der forventes af dem i skolen, fra egen side, fra forældrenes side, i forhold til udseende og venner. Unge vil helst ikke skille sig ud fra gruppen og fællesskaberne. Internettet har gjort, at unge på den ene side har fået nye fællesskaber, men har på den anden side også oplever et større pres, der gør, at mange børn og unge altid er ”på” og sammenligner sig og spejler sig I andre unge.
Unge med diabetes skal, ud over det der gælder for andre unge, også tage hensyn til deres diabetes, hvilket kan føles som uretfærdigt, når man bare har lyst til at være som alle andre.
Flere studier peger på, at unge med en kronisk sygdom kan have en øget risiko for ikke at trives psykisk. Det er selvfølgelig ikke alle, der mistrives, og der er mange faktorer, der spiller ind i forhold til om en ung ikke trives, og det behøver ikke kun at skyldes diabetes.
Derfor er det vigtigt, at du som voksen lytter og har en dialog med din teenager om det, der er svært, så du kan fornemme, om de har det godt og føler, at de kan håndtere deres hverdag. Herunder kan du læse nogle gode råd, som er lavet af en teenager til sine forældre i forhold til samarbejdet om diabetes.
Kilder:
Børns vilkår: Pres og stress: Skolen og det trygge klassemiljø, 2020
Danske Patienter: Skoleliv med sygdom
Udover at Amanda og Amanda begge er frivillige i Diabetesforeningen, producerer de også deres egen podcast "Sukkersygt". I dette afsnit taler de med den ene Amandas mor om teenageårene med diabetes.
Podcast-serien "Sukkersygt" er produceret af Amanda og Amanda i 2021.
Som 11-årig fik Thippe konstateret type 1-diabetes. Her fortæller hun om teenagelivet og hverdagen med diabetes og de udfordringer, hun skal forholde sig til døgnet rundt, men som hun - blandt andet takket være teknologien - har lært at leve med.
Podcasten er en del af serien "De kronisk syge", der er produceret af Ungdomsbureauet for Radio Loud, 2021.
Har du spørgsmål om din teenagers trivsel?
Vi er her for at hjælpe
Ring 63 12 14 16
Ring 63 12 14 16