Fedmekirurgi får type 2-diabetes til at forsvinde hos 3 af 4

Nyt dansk studie lægger op til, at flere med overvægt og type 2-diabetes bør tilbydes en fedmeoperation tidligere i forløbet. Kirurgi kan være en god investering i kampen mod følgesygdomme, mener Diabetesforeningen.

Barn på vægt
08. februar 2019 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Kirurgi i form af gastric bypass kan være en effektiv behandling for mennesker med type 2-diabetes og overvægt. Det viser et nyt dansk forskningsprojekt.

Studiet, der er offentliggjort i tidsskriftet Diabetologia, viser, at flere end 70 procent af personer med type 2-diabetes slipper af med sygdommen efter en fedmeoperation. Operationen reducerer også betydeligt risikoen for alvorlige følgesygdomme til diabetes som blindhed og nyresvigt.

En investering i fremtiden


Diabetesforeningen mener, at alle muligheder bør tages i brug for at hjælpe mennesker med type 2-diabetes med at undgå de alvorlige følgesygdomme, som kan føre til invaliditet og tidlig død. Ikke mindst for de mennesker, der kæmper med både type 2-diabetes og stor overvægt:

-         For en særlig gruppe kan kirurgi betragtes som en investering i fremtiden, fordi risikoen for følgesygdomme reduceres markant. Det har afgørende betydning for de mennesker, der har succes med en operation, at de dermed kan undgå megen lidelse. Samtidig er det en fordel for samfundet, fordi følgesygdomme koster ufatteligt mange ressourcer i sundhedsvæsenet, siger politisk chef i Diabetesforeningen Ane Eggert Jackson.  

Alene fodsår og amputationer som følge af diabetes vurderes at koste op til fem milliarder kroner årligt.

Sygdom lettere at styre


Effekten af operationen er tydeligst hos personer under 50 år og med type 2-diabetes i færre end fem år, men selv dem, der ikke slipper af med deres diabetes efter operationen, oplever en forbedring. Det siger læge, ph.d. Lene Ring Madsen, der står bag studiet:

- Sygdommen bliver altså lettere at styre og knap så invaliderende. Så budskabet til både medicinske læger og praktiserende læger er, at vi skal inkludere fedmekirurgi i vores pallet af behandlingsmuligheder af overvægtige personer med type 2 diabetes, siger Lene Ring Madsen i en pressemeddelelse fra Danish Diabetes Academy, der delvist har finansieret studiet.

Ikke ændrede kriterier


Professor Bjørn Richelsen, som opfordrer til, at fedmekirurgi tages alvorligt som en behandlingsmulighed for flere kort tid efter diabetesdiagnosen:

- Man behøver ikke at ændre kriterierne for kirurgi, men lægerne bør blive mere opmærksomme på dette behandlingstilbud og henvise de relevante patienter. Det vil være af stor sundhedsmæssig gevinst for dem, siger Bjørn Richelsen.

Selv om patienterne ikke kan siges at være helbredt for type 2-diabetes, der er en kronisk sygdom, så har de alligevel en stor sundhedsmæssig gevinst ud af, at sygdommen forsvinder i en årrække efter en fedmeoperation. Tidligere international forskning har blandt andet dokumenteret, at risikoen for hjertekarsygdom halveres.