Nyt digitalt værktøj inddrager patienten direkte i behandlingen
Som patient med type 2-diabetes har du ret til en personlig digital forløbsplan, der giver overblik og sikrer, at din behandling tager udgangspunkt i dine ønsker. Godt at forløbsplanerne inddrager den enkelte aktivt, mener Diabetesforeningen.

Husk at spørge din praktiserende læge om en digital forløbsplan, hvis du ikke allerede har fået den.
Siden januar har samtlige praktiserende læger i Danmark nemlig haft adgang til det nye digitale værktøj, hvor du og din læge sammen kan gennemgå de relevante tal for din diabetes og sætte mål for behandlingen. Vel at mærke mål, der forholder sig til dine ønsker for din hverdag med diabetes uanset om det indebærer rygestop, bedre langtidsblodsukker eller mere fysisk aktivitet.
- Meningen med de digitale forløbsplaner er både, at lægen skal være bedre til at gøre behandlingen overskuelig for patienten og at læge og patient er sikre på, at behandlingen tager udgangspunkt i det, der er det vigtigste for patienten, fortæller praktiserende læge Henrik Rasmussen.
Tryghed og overblik
Henrik Rasmussen har som lægefaglig konsulent i KiAP, Kvalitet i Almen Praksis, været med til at udvikle de digitale forløbsplaner. Han fortæller, at de digitale forløbsplaner, som blev aftalt i den seneste overenskomst for de praktiserende læger, skal medvirke til at forskellene i diabetesbehandlingen fra læge til læge bliver mindre:
- Hvis min mor fik type 2-diabetes og skulle gå til en praktiserende læge, jeg ikke kendte, ville jeg helt sikkert opfordre hende til at få en digital forløbsplan. Så ville jeg være mere tryg ved, at min mor får et redskab til at få viden, overblik over sygdommen og bliver støttet til egenomsorg og ejerskab for sin egen sygdom. Type 2-diabetes kan være en meget kompliceret sygdom at behandle, siger Henrik Rasmussen, der deler praksis med tre andre praktiserende læger i Kolding.
62-årige Hans Henrik Jensen, der har haft type 2-diabetes i fire år, har stor tillid til, at den praktiserende læge har styr på hans diabetesbehandling. Men han ser sin forløbsplan som et godt redskab:
- Den er god, fordi man kan følge med i udviklingen. Det er en god historik at have med, når jeg er ved lægen, siger Hans Henrik Jensen, som til daglig arbejder som ingeniørkonsulent i Kolding.
En hjælp til læge og patient
De flere end 3.500 praktiserende læger i Danmark, som behandler langt størstedelen af de over 250.000 mennesker med type 2-diabetes, har alle adgang til at bruge de digitale forløbsplaner, og du har som patient krav på at få en hvis du inden for de seneste 4 år og fremadrettet har fået diagnosen type 2 diabetes. De fleste praktiserende læger tilbyder dog forløbsplan til alle type 2 diabetes patienter uanset diagnosetidspunkt.
Forløbsplanen kan være en stor hjælp til at forstå din behandling og samarbejde godt med lægen, mener Diabetesforeningen:
- Alle bør spørge deres læge om en digital forløbsplan, hvis ikke lægen selv nævner det. Alle initiativer til at gøre diabetesbehandlingen overskuelig, inddrage patienten og sikre, at forskellene i kvaliteten bliver mindre, er velkomne. Derfor er de digitale forløbsplaner ikke kun en hjælp til den enkelte patient, men også til lægerne, siger forskningschef Tanja Thybo fra Diabetesforeningen.
Diabetesforeningen har også flere værktøjer til at bruge til at få et godt samarbejde med lægen om behandlingen som blandt andet det såkaldte balancekort, du kan hente gratis på diabetes.dk.