Sundhedsvæsenet kan ikke stå alene i kampen mod ulighed
Endnu en rapport dokumenterer, at forekomsten af type 2-diabetes er et skræmmeeksempel på den meget høje sociale ulighed i sundhed i Danmark. Folkesundheden må og skal sættes forrest i en samlet national forebyggelsesplan, mener Diabetesforeningen.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kalder det alarmerende og et brud på samfundskontrakten, at uligheden i sundhed i Danmark er så stor, som en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed dokumenterer.
Diabetesforeningen er helt enig og støtter sundhedsministerens opfordring til, at der skal træffes svære valg om pris og tilgængelighed for de usunde fødevarer, der er med til at fremme overvægt. Men de gode intentioner gør det ikke alene.
- Samtidig med, at sundhedsministeren helt berettiget blæser til kamp mod uligheden ved at opprioritere folkesundhed og forebyggelse, så trækker finansministeren med åbne øjne i den modsatte retning. Det hænger ikke sammen, siger Diabetesforeningens formand Jørgen Andersen med henvisning til, at regeringen i sit finanslovsudspil dropper planlagte stigning i punktafgifter på slik og chokolade.
Samtidig tyder intet på, at regeringen overvejer at genindføre sodavandsafgiften, der blev droppet i 2014.
- Hvis man mener, folkesundheden bør stå forrest i kampen mod ulighed i sundhed, kræver det politisk mod til at bruge afgifter aktivt, siger Jørgen Andersen.
Lær af tobaksområdet
Diabetesforeningen har længe argumenteret for, at politikerne bør lave en ambitiøs national forebyggelsesplan, der tager en række initiativer til at forbedre folkesundheden ved blandt andet at satse på at forebygge overvægt hos børn og unge.
Det kræver mod til såkaldt strukturelle initiativer som for eksempel højere afgifter på det usunde og lavere afgifter på det sunde, mener Diabetesforeningen.
- Vi er nået rigtig langt på tobaksområdet med priser, tilgængelighed og regler. Den tilgang skal udbredes, hvis vi for alvor skal komme videre med at løfte folkesundheden og forebygge kroniske sygdomme som type 2-diabetes, siger Jørgen Andersen.
Nye tal viser, at forbruget af sodavand i Danmark er steget med 28 procent over de seneste ti år. Det skal lægges oveni i, at omtrent halvdelen af danske børn indtager mere sukker end anbefalet, at hvert femte barn og ung er overvægtig, og Danmark er blandt de mest slikspisende lande i Europa.
På tide med handling
I den nye rapport hedder det direkte, at den sociale ulighed i forekomsten af type 2-diabetes ”er i høj grad et resultat af en tilsvarende ulighed i overvægt”.
Tidligere har Den Nationale Sundhedsprofil fra 2017 vist, at grundskole-uddannede har næsten tre gange så høj risiko for type 2-diabetes sammenlignet med langt uddannede. Med udsigten til 430.000 danskere med diagnosen type 2-diabetes i 2030, er det på tide med konkret handling, mener Diabetesforeningen.
- Vi kan ikke lade sundhedsvæsenet stå alene med ansvaret for ulighed i sundhed. Når folk får brug for sundhedsvæsenet, er det allerede for sent. Derfor er der ingen andre veje end forebyggelse, hvis der skal kæmpes mod ulighed i sundhed. Og forebyggelse på en skala, der har effekt på folkesundheden, kræver nationalpolitisk handling at gøre det sunde valg billigere og det usunde valg dyrere, siger formand Jørgen Andersen, der fortæller, at Diabetesforeningen meget gerne bidrager med input og idéer til arbejdet.
Diabetesforeningen ser frem til, at regeringen bliver konkret om sine initiativer imod den store ulighed i sundhed allerede i den finanslov, som skal forhandles på plads i efteråret.