Diabetesforeningen: Flere idrætstimer og mere viden om sund mad

Børn, der er overvægtige, er også i risiko for at blive overvægtige som voksne, og det øger risikoen for at få type 2-diabetes. En ny rapport fra Danmarks Statistik afslører ulighed i børneovervægt i Danmark. Det kræver handling, siger Diabetesforeningens adm. direktør, Claus Richter, der efterlyser mere fokus på sund mad og motion i folkeskolen.

Børnemotion
25. august 2021 | Af Ninett Rohde Brandt [email protected]

Et par runde æblekinder, en blød mave og et højere tal på badevægten end anbefalet er virkeligheden for 12 procent af børn i indskolingen og 18 procent i udskolingen. Det viser en ny analyse fra Danmarks Statistik.

Clausrichter
Vi skal sikre, at vi løfter børns sundhed uanset vaner og ressourcer i hjemmet, siger adm. direktør i Diabetesforeningen, Claus Richter.

I analysen undersøger Danmarks Statistik med bidrag fra DTU Fødevareinstituttet, hvordan andelen af overvægtige børn i perioden fra 2012-2018 varierer på tværs af geografi og livsvilkår som familietype, oprindelsesland og forældrenes uddannelsesniveau.

En anden rapport fra Sundhedsstyrelsen fra 2014 viser, at omkring 70 procent af dem, der er overvægtige som unge, også bliver det som voksne. Og ifølge tal fra Videnscenter for Diabetes øger overvægt risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Man vurderer, at cirka 80 procent af dem, som får type 2-diabetes, er overvægtige.

- Den nyeste analyse fra Danmarks Statistik viser, at der er akut behov for at løfte vores børns sundhed, siger Claus Richter, adm. direktør i Diabetesforeningen.

Fordobling af idrætstimer og mere madkundskab

Overvægt er ikke den eneste årsag til type 2-diabetes. Men hvis du er disponeret for sygdommen, øger overvægt din risiko for at få type 2-diabetes.

- Derfor er det vigtigt at sætte ind, så vi helt fra den tidlige skolealder sikrer, at børn har de bedste rammer for at udvikle sunde mad- og motionsvaner. Selvfølgelig er det også familiernes ansvar, men med konkrete indsatser fra skolen, sikrer vi, at vi løfter børns sundhed uanset vaner og ressourcer i hjemmet, siger Claus Richter.

Helt konkret foreslår Diabetesforeningen to indsatser: Fordobling af idrætstimerne i folkeskolen og en opgradering af faget madkundskab.

- Vi ved fra et projekt i Svendborg, at en fordobling af idrætstimer har en positiv effekt på børnenes sundhed. Med en samtidig opgradering af madkundskabsfaget, hvor børnene lærer om sund mad og ordentlige råvarer, sørger vi for at give børnene gode rammer og redskaber til en sund fremtid, siger Claus Richter.

Diabetesforeningens direktør understreger, at en tidlig indsats i folkeskolen er en vigtig søjle i kampen mod den type 2-bomben under sundhedsvæsenet, som vi risikerer i fremtiden med den nuværende udvikling for type 2-diabetes.

Læs artiklen: Type 2-diabetes er en bombe under sundhedsvæsenet