Diabetestopmøde på Folkemødet 2021

Antallet af danskere med diabetes er tredoblet på 25 år, og stigningen fortsætter. Især mange flere med type 2-diabetes er en enorm udfordring for det nære sundhedsvæsen, og alt for mange med type 1-diabetes møder et postnummerlotteri, som forhindrer adgang til rette udstyr. Det sætter Diabetesforeningen fokus på til topmøde torsdag på Folkemøde 2021.

Folkemødefoto
15. juni 2021 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Type 2-diabetes er en af de mest ulige kroniske sygdomme, og det koster liv: En folkeskoleuddannet dansker har omtrent tre gange så høj risiko for at få type 2-diabetes som hans kammerat med en lang uddannelse. Og danskere med lang uddannelse får gennemsnitligt stillet diagnosen type 2-diabetes fem år tidligere og har færre alvorlige følgesygdomme end deres kortuddannede medborgere.

- Kampen mod ulighed er også kampen mod type 2-diabetes. Det er endnu en grund til, at den kommende sundhedsaftale skal have en stærk handlingsplan for kronisk sygdom som diabetes, siger Diabetesforeningens administrerende direktør Claus Richter.

Bedre nært sundhedsvæsen

På Folkemødet 2021 holder Diabetesforeningen topmødet ”Diabetes – en ulige kamp”. Det foregår torsdag den 17. juni kl. 13-14. Under to temaer bliver der sat spot på diabetes og ulighed og givet bud på løsninger.

Den geografiske ulighed, hvor personer med diabetes oplever et urimeligt postnummerlotteri om adgang til moderne teknologi som sensorbaseret glukosemåling, skal stoppes, mener Diabetesforeningen. På samme måde skal der sættes ind mod den sociale ulighed i sundhed, der forværres af den manglende sammenhæng i sundhedsvæsenet:

- Diabetes og især type 2-diabetes peger mange af de udfordringer, som sundhedsvæsenet skal have bedre muligheder for at løse. Fremtidens nære sundhedsvæsen vil blive bedømt på indsatsen mod kronisk sygdom, og det kræver ikke mindst en langt mere fokuseret indsats for personer med diabetes, siger Claus Richter.

Diabetesforeningen er klar til at bidrage med løsninger i den kommende sundhedsaftale, som skal forhandles til efteråret. 

Deltag i debatten på Folkemødets scene 10 torsdag 17. juni kl. 13-14 sammen med blandt andre sundhedsordfører Liselott Blixt (DF), medlem af sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening Pernille Beckmann (V) og direktør for Steno Diabetes Center Sjælland, professor Lise Tarnow.