Jakob vil undersøge effekten af fysisk aktivitet for personer med type 2-diabetes

For femte år i træk har personer med diabetes og deres pårørende været med til at udvælge tre projekter inden for diabetesforskning, som hver modtager et legat på 500.000 kroner fra Diabetesforeningen. Fredag gæstede Diabetesforeningens formand Jørgen Andersen derfor Aarhus Universitetshospital og overrakte et legat til postdoc Jakob Tarp.

Jakob Tarp Jørgen Andersen Web
05. oktober 2021 | Af Benedicte Lorenzen bel@diabetes.dk

”Fysisk aktivitet er en vigtig del af et godt liv med type 2-diabetes. Bevægelse bidrager til at holde blodsukkeret lavere og reducerer formentlig risikoen for diabeteskomplikationer. Men faktisk ved vi ikke ret meget om, hvor meget og hvilke typer af fysisk aktivitet der skal til for at forebygge hjertekarsygdom og tidlig død ved type 2-diabetes,” skriver postdoc Jakob Tarp i sin ansøgning til Diabetesforeningens Forskningslegat 2021.

Jakob Tarp Web
Jakob Tarp modtager Diabetesforeningens forskningslegat på 500.000 kroner til forskning i type 2-diabetes og motion.

Til daglig arbejder han ved Klinisk Epidemiologisk Afdeling i Aarhus, men i midten af september havde han taget turen til Glostrup, hvor han præsenterede sit forskningsprojekt for nogle af dem, det hele handler om.

Som noget særligt besluttede Diabetesforeningen nemlig for fem år siden, at de mennesker, som forskningen i sidste ende skal tilgodese, bør være med til at vælge hvilke forskningsprojekter, der får de tre forskningslegater på hver 500.000 kroner.

Faktisk ved vi ikke ret meget om, hvor meget og hvilke typer af fysisk aktivitet der skal til for at forebygge hjertekarsygdom og tidlig død ved type 2-diabetes

I år havde eksperterne i Diabetesforeningens faglige råd udvalgt seks forskere, som præsenterede deres projekter for brugerpanelet, der består af syv mennesker med diabetes og pårørende.

En af de udvalgte var altså Jakob Tarp, og hans forskningsprojekt ”Fysisk aktivitet og forebyggelse af komplikationer til type 2 diabetes: Hvem klarer det og hvor meget skal der til?” vandt så meget interesse i brugerpanelet, at de endte med at give ham det ene af legaterne.

Brug for mere viden om hverdagsaktiviteter

Normalt ville forskerne få overrakt legaterne ved en stor festaften, men på grund af Corona valgte Diabetesforeningen både i år og sidste år at tage ud til forskerne og overrække dem legatet personligt.

Cykling til og fra arbejde eller havearbejde er noget af det, vi skal have kigget på, fordi det er aktiviteter, der er relevante, når man har diabetes

Beredt med blomster og bobler troppede Diabetesforeningens formand Jørgen Andersen derfor op på Aarhus Universitetshospital fredag, hvor Jakob Tarp fik legatet på 500.000 kroner. Her fortalte han lidt om tankerne bag sit forskningsprojekt:

– Vi skal bruge mere viden om, hvordan hverdagsaktiviteter kan bruges til at forebygge komplikationer og hjertekarsygdomme, når man har type 2-diabetes. Cykling til og fra arbejde eller havearbejde er noget af det, vi skal have kigget på, fordi det er aktiviteter, der er relevante, når man har diabetes, ifølge dem der lever med sygdommen hver dag, forklarer han.

Helt konkret vil Jakob Tarp samle data fra tre store undersøgelser i Danmark, England og Kina, som samlet vil inkludere cirka 70.000 mennesker med type 2-diabetes. Ikke tidligere har der været arbejdet med så stort og detaljeret et materiale, som nu skal være med til at besvare to spørgsmål: Hvad er den minimale mængde af fysisk aktivitet, der kan forebygge komplikationer? Og hvilke faktorer er afgørende for, om livstilsændringer lykkes?