”Jeg håber, julekalenderen gør børn og voksne nysgerrige”
TV2’s nye julekalender tager seerne med på en eventyrlig og kosmisk rejse, der giver indsigt i naturvidenskabens forunderlige univers – og i et par afsnit i livet med diabetes. Diabetesforeningen har interviewet forfatteren bag julekalenderen.

SPOILER-ALERT: Denne artikel indeholder informationer om plottet i afsnit fire og fem af TV 2-julekalenderen ’Kometernes jul’. Hvis du ikke har set de pågældende afsnit endnu, kan du finde dem på TV2 PLAY.
I TV2’s nye familiejulekalender ’Kometernes jul’ møder vi Mie, der i første afsnit i en sidebemærkning afslører, at hun har diabetes. Hun deltager sammen med Johannes, Noor og sin storebror Elias i en såkaldt ’Astro Camp’ – et to-ugers naturvidenskabeligt kursus med fokus på astrofysik.
Der er forskere med nissehuer, pyntede juletræer og spændende forskerting, de ikke må røre ved. Men nysgerrige børn undersøger, også selvom de ikke må, og ved et uheld teleporteres Mie og Johannes til den fjerne Planet 9 langt væk fra Noor og Elias, jordens juletraditioner – og Mies insulin!
Astrofysik i julens ånd
Fortællingen om de fire børn, der må overkomme astronomiske forhindringer i kampen for at blive forenet inden jul, er skrevet af manuskriptforfatter Jenny Lund Madsen. Men idéen om at lave en julekalender med naturvidenskabeligt fokus startede på Niels Bohr institutet.
Den særlige julekalender er nemlig startskuddet på fejringen af Videnskabsåret 2022. Jenny Lund Madsen fik til opgave at finde på en idé og skrive manuskriptet, og hun besluttede hurtigt, at astrofysikkens hjørne af naturvidenskaben skulle være omdrejningspunktet for julekalenderen.
– En af initiativtagerne bag projektet er astronom og astrofysiker ved Niels Bohr Institutet, Anja C. Andersen. Hun er ekspert på området og stillede sig til rådighed, så jeg hele tiden kunne sparre med hende om de idéer, jeg arbejdede på. Og så er jeg selv virkelig fascineret af det her med at kigge ud i universet og prøve at forstå, hvordan det hele hænger sammen i et større perspektiv, fortæller Jenny Lund Madsen og tilføjer:
– Og det passer jo også meget godt ind i julens ånd, hvor man kan være sammen med sine nære og reflektere over nogle lidt mere eksistentielle spørgsmål om livet.
En fortælling om universets videnskaber
Rammerne for julekalenderen var med til at gøre opgaven interessant for Jenny Lund Madsen. Men det har også været vigtigt for hende, at ønsket om at fremme interessen og nysgerrigheden for naturvidenskab hos børn og unge ikke blev en spændetrøje for underholdningsværdien.
– Det har været vigtigt for mig at lave en spændende julekalender, hvor børn og deres familier først og fremmest bliver underholdt. Det videnskabelige fokus skal integreres i historien på en måde, så seerne måske ikke engang lægger mærke til, at de lærer noget undervejs, understreger hun.
Astrofysikken er i centrum i julekalenderens videnskabelige univers, men seerne bliver også introduceret til andre videnskaber i ’Kometernes jul’ – for eksempel sundhedsvidenskab.
Diabetes giver karaktererne en særlig mission
Som tidligere beskrevet starter ’Kometernes jul’ med, at to af seriens fire hovedkarakterer bliver teleporteret til en fjern planet. Det er i sig selv et astronomisk stort problem. Men historien spidser til, da det afsløres, at den ene af de strandede karakterer, Mie, der har diabetes, ikke har fået sin livsvigtige insulin med på deres uventede rejse gennem universet.
Jenny Lund Madsen forklarer, at karakteren Mie har type 1-diabetes for at give hendes karakter en udfordring, der særligt bliver et problem, når hun bliver trukket ud af sin dagligdag og kendte rammer.
– Diabetes er jo en alvorlig, kronisk sygdom, som kræver, at man bliver nødt til at tage insulin for at overleve. Det, at Mie nu er strandet på en anden planet uden sin insulin, er med til at gøre situationen endnu mere farlig, siger Jenny Lund Madsen.
Samarbejde og fællesskab bliver Mies redning
Hun tilføjer, at det også er vigtigt for historien, at der er en konkret løsning på problemet, og Mies problem løser sig heldigvis.
– På den måde bliver det ikke for uhyggeligt for de mindste børn, fordi problemet har en lykkelig slutning. Og historien om Mies diabetes og insulinpennen taler rigtig godt ind i julekalenderens overordnede budskab om samarbejde og fællesskab. De to børn, der stadig er på jorden, hjælper Mie med at skaffe hendes insulinpen og sende den op på planeten. Det viser de børn, der ser med, at man godt kan hjælpe andre, selvom de er langt væk, og at man kan mere, end man tror, når man samarbejder, fortæller Jenny Lund Madsen.
Meget mere end diabetes
I resten af julekalenderen bliver Mies diabetes ikke rigtig nævnt igen. Men det er ikke, fordi Jenny Lund Madsen har glemt at skrive det ind i historien:
– Der er en rigtig fin fortælling i, at efter Mie har fået sin insulinpen, så ”glemmer” vi lidt hendes diabetes igen. Hun har selvfølgelig stadig diabetes, men det er ikke det, der definerer hende. Hun er en nysgerrig, eventyrlysten, modig pige – og så har hun diabetes. Men så længe hun har sin insulin, så er hun ikke begrænset af sin sygdom, forklarer Jenny Lund Madsen, der håber, at Mies karakter kan inspirere og vække en genkendelsesglæde i de børn og unge med diabetes, der ser julekalenderen.
Nysgerrighed er målet
Holdet bag ’Kometernes jul’ ønsker at gøre børn og unge klogere, vække en nysgerrighed i dem og give dem lyst til at gå ud og opdage verden. For Jenny Lund Madsen fungerer Mies diabetes som endnu en dør til at lære seerne om alt det, der sker omkring dem.
– Jeg er helt klart blevet klogere på, hvordan diabetes fungerer, og jeg håber, at Mies diabetes kan være med til gøre det mere almindeligt kendt, at det er en sygdom, som mange lever med. Jeg håber, at julekalenderen gør børn og voksne nysgerrige – på naturvidenskaben, på verden og på menneskerne omkring dem.
LÆS OGSÅ:
’Diabetes – hvad er det?’ hvor børn kan få svar på de spørgsmål, der kan dukke op om diabetes efter at have set julekalenderen.