Kan hjertemedicin booste kroppens eget forsvar mod forhøjet blodsukker?

Reservelæge og forsker Nicolai J. Wewer Albrechtsen vil gerne undersøge, om en enkelt dosis af den nye hjertemedicin Sacubitril/Valsartan kan sænke blodsukkeret hos mennesker med type 2-diabetes, så de i fremtiden måske kan undgå at udvikle følgesygdomme som hjerte-kar-sygdomme. Forskningsprojektet har netop fået det ene af Diabetesforeningens tre forskningslegater på 500.000 kroner.

Nikolai J. Wewer Olsen sammen med forskningschef Tanja Thybo og direktør Claus Richter
07. oktober 2021 | Af Benedicte Lorenzen bel@diabetes.dk

Når op til hver tredje person med type 2-diabetes udvikler hjerte-kar-sygdom, er der hårdt brug for forskning, der kan gøre os klogere på, hvordan mennesker med type 2-diabetes bedre kan sikre sig, at deres blodsukker ikke bliver for højt. Forhøjet blodsukker menes nemlig at øge risikoen for, at man udvikler hjerte-kar-sygdomme.

Nicolai W Albrechtsen og Jens Juul Holst
Nicolai W Albrechtsen sammen med faderen bag den danske GLP-1 forskning Prof. Jens Juul Holst. Foto: Claus Bjørn Larsen

Netop den udfordring kaster reservelæge ved Klinisk Biokemisk Afdeling på Rigshospitalet og forsker ved NNF Center for Protein Research/Biomedicinsk institut på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, Nicolai J. Wewer Albrechtsen sig over i sit nye forskningsprojekt med titlen: ”Effekten af ny hjertemedicin på blodsukkeret hos medborgeren med type 2-diabetes.”

Forskningsprojektet har vundet så stor interesse, at eksperterne i Diabetesforeningens faglige råd udvalgte det som et af seks projekter til at kæmpe om tre eftertragtede legater på hver 500.000 kroner.

Jeg håber, at min forskning vil komme mennesker med diabetes til gode ved at skabe en ny forståelse af, hvordan vores krop sikrer et korrekt blodsukker. Med andre ord, hvordan kan vi behandle et for højt blodsukker

Eksperterne har dog ikke det sidste ord, når det kommer til at udvælge, hvem der skal have legaterne. For fem år siden besluttede Diabetesforeningen nemlig at lægge den beslutning ud til et brugerpanel, som i år bestod af syv personer, der enten selv lever med diabetes eller er pårørende til mennesker med diabetes.

Nicolai Jacob Wewer Albrechtsen Web
Nicolai J. Wewer Albrechtsen. Foto: Claus Bjørn Larsen

Blandt seks stærke kandidater lykkedes det Nicolai J. Wewer Albrechtsen at overbevise brugerpanelet om vigtigheden af hans forskning. Og i sidste uge fik han så besøg på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet i København, hvor Diabetesforeningens direktør Claus Richter og forskningschef Tanja Thybo overrakte ham blomster, bobler og legatet på 500.000 kroner.

Kroppen skal forsvare sig selv mod forhøjet blodsukker

Selv beskriver Nicolai J. Wewer Albrechtsen sit forskningsprojekt med disse ord:

– Mit projekt handler om, hvordan man kan booste kroppens eget forsvar mod forhøjet blodsukker. Det vil vi undersøge ved at give noget hjertemedicin, som måske i virkeligheden øger mængden af mavetarmhormonet GLP-1, som er afgørende for vores blodsukkerkontrol, forklarer han og tilføjer:

– Ved at øge mængden af kroppens eget GLP-1 kan vi måske også sænke blodsukkeret

Via et lodtrækningsforsøg vil Nicolai J. Wewer Albrechtsen undersøge om en enkelt dosis af den nye hjertemedicin Sacubitril/Valsartan før et standardiseret måltid sænker blodsukkeret hos mennesker med type 2-diabetes. Hvis det er tilfældet, vil forskerne ved at måle mængderne af insulin og GLP-1 i blodet, undersøge de underliggende mekanismer.

Ved at øge mængden af kroppens eget GLP-1 kan vi måske også sænke blodsukkeret

– Jeg håber, at min forskning vil komme mennesker med diabetes til gode ved at skabe en ny forståelse af, hvordan vores krop sikrer et korrekt blodsukker. Med andre ord, hvordan kan vi behandle et for højt blodsukker, forklarer Nicolai J. Wewer Albrechtsen.

Han håber, at hans forskning kan være med til, at mennesker med type 2-diabetes for fremtiden får færre alvorlige følgesygdomme:

Idéen er i virkeligheden, at man undgår at udvikle følgesygdomme som hjerte-kar-sygdomme, når man har type 2-diabetes, for det er en meget hyppig og alvorlig komplikation. Gennem forskningen kan vi forhåbentligt for fremtiden sikre os, at mennesker med type 2-diabetes undgår følgesygdomme, fortæller forskeren.