Mathilde blev min redning

Gerda Siegismund var hårdt medtaget efter en omgang corona. Men online-træningen på Diabetesforeningens facebookside hjalp hende med at vende tilbage til hverdagen.

Gerda Sigismund træner
01. december 2021 | Af Simon Festersen. Foto: Nils Meilvang sfe@diabetes.dk

Med et enkelt klik er Gerda Siegismund i gang. Hun svinger først armene rundt i store cirkelbevægelser, skuldrene følger trofast med.

Omkring hende hænger en masse farvelagte tegninger fra børnebørnene, men blikket er fast rettet mod iPaden foran. Kort efter får hofte, knæ og ankler samme tur i møllen. Alle leddene skal smøres, for som Gerda Siegismund selv siger: Hun er jo ikke længere 20 år. Siden november 2020 har der mandag og fredag været online-træning på Diabetesforeningens facebookside. Altid med træner Mathilde Espe Pedersen bag skærmen.

Gerda Sigismund 3
Gerda Siegismund, 70 år. Bor i Albertslund. Type 2-diabetes siden 2011.

Og indtil videre har det været en bragende succes. I gennemsnit er det cirka 75 mennesker, der ligesom Gerda Siegismund sidder klar fra klokken 10, når Mathilde Espe Pedersen går live, mens 4-6.000 streamer træningen på et senere tidspunkt.

Fra hårtab til fornyet energi

Det sunde fællesskab er skabt i samarbejde med GF Fonden, og under forårets coronanedlukning har det været en stor hjælp for flere med diabetes til at holde fast i en sund og aktiv livsstil. Det kan Gerda Siegismund skrive under på. Hun fik corona i marts sidste år, hvilket gjorde, at hendes krop blev nedbrudt.

– Mine muskler var fuldstændig brugt op, jeg tabte håret, mistede hørelsen på venstre øre og havde hovedpine. Jeg var så langt nede, at jeg på et tidspunkt ikke kunne rejse mig, fortæller hun.

Det er dog ikke til at mærke på hende. På iPaden skruer Mathilde Espe Pedersen op for intensiteten og ansporer til høje knæløft og skyggeboksning. Pauserne mellem hvert af Gerda Siegismunds åndedræt bliver kortere, vejrtrækningen tungere. Men hun gennemfører.

– Da jeg havde corona, hjalp hun mig med at lave nogle øvelser og få strukket ud, selv om jeg ikke kunne så meget andet. Lægerne sagde også, at hvis ikke jeg havde været i så god kondition og holdt mig aktiv, var jeg ikke kommet mig så godt, som jeg gjorde. I den forstand har Mathilde været min redning.

Træning giver velvære

Gerda Siegismund har været til stort set alle fredagens online-træninger, siden hun fik corona i foråret. Men hun har ikke tænkt sig at stoppe. Hun beskriver sig selv som ”en pige med spræl i”. Således dyrker hun både yoga, gymnastik, fitness og går lange ture. Til det fungerer online-træningen som et godt supplement. Det skyldes blandt andet, at online-træningen er så nem og bekvem.

– Nogle dage træner jeg bare i t-shirt og underbukser, for der er jo alligevel ingen, der kan se mig. Og når vi er i gang, kan jeg hurtigt lige rende ud i køkkenet, tage noget mad ud af fryseren og nå tilbage, inden næste øvelse begynder. Ellers trykker jeg bare pause, forklarer hun halvvejs i et englehop.

Mathilde Espe Pedersen
Mathilde Espe Pedersen er 27 år, bor i København og skriver kandidatspeciale i idræt og sundhed på Syddansk Universitet. Du kan møde hende på Facebook en gang om ugen og få sved på panden. Foto: Nils Meilvang

30 minutter efter er Gerda Siegismund færdig med dagens online-træning. Gulvtæppet hjemme i stuen har undervejs fungeret som en interimistiske træningsmåtte, hvorpå hun har hoppet og danset, så intet under, at sveden så småt begynder at pible frem, da hun skyller et stort glas vand i sig.

– Jeg føler velvære i min krop, når jeg har trænet med Mathilde. Hun tilbyder en skøn blanding af balance, puls og styrke, som jeg ikke kan få andre steder, afslutter Gerda Siegismund og puster ud – næste fredag sidder hun naturligvis igen klar bag skærmen. 

Log ind og træn med 

Træning med Mathilde

Du kan træne online med Mathilde Espe Pedersen hver uge på Diabetesforeningens Facebookside. Find den næste dato i arrangementskalenderen på diabetes.dk.

Yoga med Stina

Mærk, hvordan yoga kan bringe mere kontakt til kroppen og ro i sindet – mandag kl. 10.00-10.45 på Diabetesforeningens Facebookside.

Hjemmetræning med Nichlas

Virtuelt fællesskab gennem bevægelse – tirsdag og torsdag kl. 20.00-21.00 på Teams. Kræver tilmelding til de enkelte arrangementer her på hjemmesiden.

Gå til arrangementskalenderen