Type 2-diabetes en bombe under sundhedsvæsenet

Diabetes og især type 2-diabetes ser ud til fortsat at stige eksplosivt frem mod 2030. Det er en gigantisk udfordring for det danske sundhedsvæsen og det danske samfund. Derfor skal indsatsen mod type 2-diabetes stå centralt i den kommende sundhedsaftale, mener Diabetesforeningen.

Brikkerforskelligfarve
18. august 2021 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Antallet af danskere med type 2-diabetes er tredoblet over de seneste 20 år fra omkring 82.000 i 2000 til over 250.000 i dag. Og stigningen ser ud til at fortsætte, viser en fremskrivning fra forskere på Steno Diabetes Center Copenhagen:

I 2030 vil anslået 467.000 danskere have en diabetesdiagnose, heraf langt de fleste med type 2-diabetes.

- Det er dybt alvorlige udsigter, som vi ikke kan overhøre, når vi indretter vores sundhedsvæsen og tilrettelægger vores forebyggelsesindsats. Type 2-diabetes er en af de største sundhedsudfordringer, vi har, og der skal handling til, så vi kan undgå de værste konsekvenser, konkluderer Diabetesforeningens direktør Claus Richter.

Sundhedsaftale central

Han peger på den kommende sundhedsaftale som et centralt element i den samlede strategi for indsatsen mod kronisk sygdom i Danmark:

- Fremtidens sundhedsvæsen vil blive målt på indsatsen mod type 2-diabetes og følgesygdomme, som man kan dø for tidligt af. Med en befolkning, der heldigvis generelt lever længere, er det afgørende, at vi formår at sætte ind med ambitiøs forebyggelse og en langt bedre behandling og støtte til at leve godt med type 2-diabetes, siger Claus Richter:

- Fejler vi, risikerer vi, at sundhedsvæsenet sander til, og samfundet generelt må geare ned, fordi for mange er forhindret i at bidrage aktivt på grund af kroniske lidelser som type 2-diabetes, siger Claus Richter.

Knæk kurven

Diabetesforeningen arbejder målrettet på at støtte og rådgive de mange danskere med diabetes i at leve godt med sygdommen. Det sker ved kurser, oplysning, netværk over hele landet og målrettede initiativer som diætistvejledning og kampagner for at opspore de 76.000 danskere, der har type 2-diabetes men ikke ved det.

Samtidig arbejder Diabetesforeningen på, at udfordringen fra diabetes tages alvorligt politisk, ikke mindst i den kommende sundhedsaftale, hvor et katalog med udfordringer og løsninger snart lægges frem til brug for de kommende forhandlinger.

- Vi er klar til at bidrage aktivt og konstruktivt til, at Danmark bliver det første land i verden, der knækker diabeteskurven, både i forhold til antal nye tilfælde, men i høj grad også i forhold til behandling og muligheden for at leve godt og længe, selv om man har diabetes, siger Claus Richter.