Madordninger og maddannelse er vigtige våben i diabeteskampen

I dag lancerer fødevareministeren en ny bog med visioner om, hvad der er på danskernes tallerken i 2030. Diabetesforeningens direktør har bidraget til bogen med en drøm om at lade en ny madkultur spire i vores skoler. Det skal give udviklingen af type 2-diabetes modstand på den lange bane.

Claus Richter Og Rasmus Prehn 1 WEB
03. juni 2022 | Af Ninett Rohde Brandt nrb@diabetes.dk

Kost og motion er vigtigt for, at vi har det godt – både fysisk og mentalt. Tal fra Sundhedsprofilen 2021 viser, at flere danskere lever med svær overvægt. Det øger ifølge rapporten risikoen for dårlig trivsel og en lang række sygdomme og helbredsproblemer.

– Vi er på vej mod en stille sundhedskatastrofe, hvis vi ikke gør noget drastisk nu. Vi skal knække diabeteskurven, siger Claus Richter, adm. direktør i Diabetesforeningen med henvisning til, at der om otte år vil være ca. 420.000 mennesker, der vil leve med type 2-diabetes.

Diabetesforeningen arbejder for at få ambitiøse forebyggende indsatser for kost- og motion på dagsordenen.

image-text
Sundhedspol Debat Høj

Den stille sundhedskatastrofe

Kom til sundhedspolitisk åbningsdebat

Diabetesforeningen inviterer alle til sundhedspolitisk debat som optakt til Folketingets åbning. Sæt kryds i kalenderen den 15. september kl. 9.30-16.00.

Det er en vigtig del af indsatsen for forebyggelse, hvis vi skal forhindre den kritiske udvikling i antallet af mennesker med type 2-diabetes.

Tanker om fremtidens madkultur

Derfor er Diabetesforeningen med på Madens Folkemøde i dag både til boglancering og til en debat om, hvordan ambitiøse madordninger i skolen kan være en vigtig del af løsningen og forebyggelse på den lange bane.

I bogen “Madlandskab 2030” har fødevareminister, Rasmus Prehn, samlet mere end 30 personer, der bidrager til visionen om en sund, klimavenlig, bæredygtig og samlende madkultur. 

– Vi sætter fokus på madglæde med bogen på en sund og bæredygtig måde. Og vi viser sammen, at man kan forebygge nogle sygdomme – som for eksempel type 2-diabetes, siger fødevareminister, Rasmus Prehn, til Diabetesforeningen.

Find e-bogen Madlandskab 2030 på madlandskab.dk 

Diabetesforeningen kæmper for at komme diabetes til livs og her er mad et af våbnene, mener Claus Richter:

– Jeg drømmer om, at vi i 2030 har verdens sundeste befolkning. Vi skal have bevægelse ind i vores hverdag, og vi skal have styr på kosten. Vi kan lave alle mulige ordninger og regler omkring den måde, vi spiser på. Men det er pokkers svært for os alle sammen at ændre vores kostvaner, når først de er indgroede. Derfor er det så vigtigt, at vi starter med børnene, siger adm. direktør, Claus Richter, i bogen, hvor han sætter ord på Diabetesforeningens tanker og ønsker for danskernes sundhed og madlandskabet i 2030.

Vi kan vende kurven med tidlig indsats

Man kan ikke kurere type 2-diabetes med mad og motion. Men begge dele kan have stor betydning for risikoen for at udvikle type 2-diabetes, der kan ramme alle uanset højde, drøjde, køn og alder. Diabetesforeningen kæmper for tidlige indsatser for forebyggelse, hvor skolen ved hjælp af madordninger, mere madkundskab og fokus på maddannelse understøtter udviklingen af gode madvaner, der varer hele livet.

– Mad er liv og fællesskab. Derfor kan maden så meget, og derfor bør vi som samfund gøre så meget mere med maden. En tidlig indsats på madområdet vil ikke knække den stigende diabeteskurve alene, men det er en af de mange ting, vi kan gøre for at forebygge en sygdom, der i dag rammer alt for mange, understreger adm. direktør, Claus Richter, der trods skræmmende udsigter for diabetesudviklingen, også ser ind i fremtidens madlandskab med masser af håb:

– Det er opmuntrende at bryde brød med ministeren og så mange andre på Madens Folkemøde og være en del af et bogprojekt med andre ildsjæle, der også drømmer om at forandre vores madkultur for en sundere og mere klimavenlig fremtid.

Formanden

Læs mere om Diabetesforeningens politiske mærkesager

Lige nu har vi særligt fokus på den nationale sundhedsaftale, sundheden efter corona, adgangen til diabetesteknologi og indspil til fremtidens behandling af type 1- og type 2-diabetes. 

Se hvad der rører sig politisk