Fra midt september kan alle med diabetes bestille tid til gratis covid-19-vaccination

Efterårets vaccinationsprogram betyder, at alle med diabetes gratis kan få både covid-19 og influenza-vaccination på samme tid. Man kan få vaccinationen ved at udfylde en tro og love-erklæring om kronisk sygdom på vacciner.dk. Det skulle gerne udrydde de udfordringer, der var sidste år, hvor det krævede en henvisning.

Coronavaccine
05. september 2022

Opdateret den 16. september.

Fra den 1. oktober vil alle over 50 år blive tilbudt en booster vaccination for covid-19. Og alle risikogrupper kan fra den 20. september bestille en vaccination ved at udfylde en tro og love-erklæring om kronisk sygdom på vacciner.dk.

– Det er glædeligt, at dem under 50 år, som er i øget risiko for et alvorligt forløb, også får en vaccine. Vi ved, at frygten for feber og indlæggelse fylder rigtigt meget hos mennesker med diabetes, siger Diabetesforeningens forskningschef, Tanja Thybo, der sidder med i følgegruppen til Sundhedsstyrelsens vaccinationsprogram.

– Jeg håber, at vi med det nye system, hvor alle i risikogruppen selv bestiller tid på vacciner.dk uden en henvisning, undgår sidste års forvirring og skuffelser blandt mennesker med diabetes. Med dette nye system, vil man tage noget af presset af behandlerne, men der kan stadig være personer, som har behov for at vende det med deres behandler, om de er i risikogruppen, siger Tanja Thybo.

Man kan få en influenza- og covid-19-vaccination på samme tid helt gratis. Og hvis det er mere end seks år siden, man har fået pneumokok-vaccine kan den også indgå.

– Mit råd er at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger til personer med diabetes, og få både influenza og covid-19 vaccinen samtidig, siger Tanja Thybo.

Det indeholder vaccinationsprogrammet:

  • Alle over 50 tilbydes vaccinen efter alder fra den 1. oktober
  • Risikogrupper kan bestille fra den 20. september ved at udfylde en tro og love erklæring om kronisk sygdom på vacciner.dk .
  • Man kan få både influenza og covid-19 (den nye opdaterede med omikron-vaccine) på samme tid. Og hvis det er mere end seks år siden, man har fået pneumokok-vaccine kan den også indgå.

Find mere information om programmet her

Læs mere om covid-19 og diabetes