Håndtér diabetesmyterne
Mange mennesker med diabetes har mødt folk, der giver udtryk for diverse myter om sygdommen. Psykolog Anne Hvarregaard Mose sætter ord på, hvad du kan gøre.
Artiklen er fra medlemsmagasinet Diabetes, september 2022
Man får type 1-diabetes af at spise for meget sukker.
Det er kun ældre, der får type 2-diabetes.
Man kan blive kureret for diabetes.
Der er nok af dem. Myter om diabetes. Og det kan være svært at navigere i en verden, der vrimler med fejlagtige opfattelser af den sygdom, man slæber rundt på 24/7.
Anne Hvarregaard Mose, psykolog ved Steno Diabetes Center Aarhus, oplever, at mange mennesker med diabetes bliver frustrerede over mødet med myterne.
– Det er først og fremmest virkelig vigtigt at huske, at uanset hvad folk tror og siger om diabetes, så må du aldrig lade det påvirke, hvordan du passer din diabetes. Det er den simpelthen for vigtig til.
Myter er et vilkår
Men hvordan håndterer man så at møde diabetesmyter? Ifølge Anne Hvarregaard Mose handler første skridt om at erkende, at det er uundgåeligt og et livsvilkår at møde diabetesmyter. Det stærkeste modsvar er at finde en måde at leve godt med din diabetes. Uanset hvad der er af myter og fordomme.
– Det er lettere sagt end gjort. Det kræver en proces, hvor du reflekterer og arbejder med dig selv og din tilgang til andre og tilværelsen generelt. Men hvis du kan komme i mål med det, så kan det være en stor styrke og hjælp.
Tal om det
Anne Hvarregaard Mose siger, at det på ingen måde er nemt at møde myter om den sygdom, man lever med. Hun understreger, at det kan være styrkende, hvis man har ressourcerne til at gå i rette med myterne. Men at nogle måske skal bruge deres energi på i stedet at reflektere over, hvordan de får det bedre med at leve i en verden, hvor myterne eksisterer.
– Hvis du reagerer meget følelsesmæssigt, når du møder en myte, så kan det være en vigtig øvelse at spørge dig selv, hvorfor det betyder så meget for dig? Er det, fordi du er træt af ikke at føle dig forstået? Eller fordi du for tiden har det rigtig svært med din diabetes? Hvis mødet med myterne stresser dig og får en masse skam eller bekymringer til at vælte over dig, kan det være vigtigt at overveje at tale med nogle for at bearbejde de følelser.
Find styrke i fællesskaber
Noget, der også kan hjælpe, er at finde fællesskaber med andre, der har diabetes.
– Det kan være en kæmpe befrielse at være sammen med andre, der ved, hvordan det er at have diabetes. Og så kan man jo også bruge det forum til at tale om myterne og udveksle erfaringer om, hvad man kan gøre, når man møder dem, siger Anne Hvarregaard Mose.
I mødet med myterne er det også værd at tænke over, hvor vigtigt det er at gå i rette med den person, der giver udtryk for myten.
Husk, at du skylder ingen svar.
– Så du kan med fordel overveje i situationen, om du har lyst til at bruge energi på at forklare diabetes og måske fortælle om din egen diabetes. Og overvej, om du har tid og lyst til at tage en længere snak om myten. Eller om du mere er interesseret i at lukke hurtigt ned for samtalen.
Forbered svar
Anne Hvarregaard Mose giver en række konkrete råd:
– Hvis du møder de samme myter igen og igen, så øv dig på nogle korte standardsvar. Når du på nærmest robotagtig vis svarer præcis det samme, kan det lægge en dæmper på dine frustrationer, forklarer hun.
Det er også en mulighed at forberede svar på myterne til forskellige situationer.
– Alt efter, hvem du står overfor, hvilken situation du er i, og hvordan du har det på det givne tidspunkt, kan der være behov for forskellige svar. Hvis du har overskud til det, kan det lette samtalen, hvis du kan møde myterne med humor. Den tyske komiker Werner Finck har engang sagt: ”Humor er overvindelse af fortvivlelsen med muntre midler”. Det kan være en god tilgang. En let tone smitter ofte af på den anden, og det kan i nogle tilfælde gøre det lettere at komme igennem med din pointe.
Hvorfor er det vigtigt?
Hvis det betyder meget for dig at gå i rette med en persons opfattelse, er det først og fremmest vigtigt at sikre, at I har ordentlig tid til samtalen, og at personen er motiveret til at høre dig. Sæt også rammen for samtalen, så personen ved, at det, I skal tale om, er vigtigt for dig.
– Det kan være en god idé på forhånd at have tænkt over, hvorfor det er vigtigt for dig, at den anden person forstår, hvad der er op og ned i forhold til myten. Hvis du kan sætte ord på, hvad myten gør ved dig, og hvorfor det er vigtigt for dig, at de forstår det rigtigt, så er der større sandsynlighed for, at de tager det til sig.
5 myter om diabetes
24 procent ved, at genetik/arvelighed har betydning for udviklingen af type 1-diabetes, mens 28 procent tror, at overvægt/fedme øger risikoen for at udvikle type 1-diabetes.
Fakta er, at overvægt ikke øger risikoen for type 1-diabetes.
6 procent tror, at sukker påvirker ens risiko for at få type 1-diabetes.
Fakta er, at man ikke får type 1-diabetes af at spise for meget sukker.
22 procent tror, at type 1-diabetes kan kureres.
Fakta er, at type 1-diabetes er en kronisk sygdom, der ikke kan kureres.
39 procent mener, at type 2-diabetes er selvforskyldt for dem, der har overvægt eller lever usundt.
Fakta er, at alle kan få type 2-diabetes uanset deres vægt.
59 procent mener, at type 2-diabetes kan kureres med sund livsstil.
Fakta er, at type 2-diabetes er kronisk sygdom, der ikke kan kureres.
Kilde: Undersøgelsen ”Viden om Diabetes 2022” er udført af Gallup, Kantar Public, for Diabetesforeningen. Data er indsamlet online blandt 5064 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år i løbet af marts måned 2022. Datamaterialet er vejet efter køn, alder, region og uddannelse.
Få historierne hjem til dig
Som medlem af Diabetesforeningen får du magasinet tilsendt fire gange om året, og når du melder dig ind får du det seneste magasin i din velkomstpakke.