Nyt studie: Færre kulhydrater kan give bedre langtidsblodsukker

Hvis man har type 2-diabetes og ønsker bedre blodsukkerkontrol og et højere vægttab, viser et nyt studie fra Odense Universitetshospital, at en diæt med få kulhydrater og højt fedtindtag (LCHF) kan være en bedre vej end en diæt med højt indhold af kulhydrater og lavt fedtindtag (HCLF).

Ikon Viden Forskning WEB
13. december 2022 | Af Ninett Rohde Brandt nrb@diabetes.dk

Et stort, nyt studie fra Odense Universitetshospital påviser en række fordele ved at leve på en diæt med få kulhydrater og højt fedtindtag (LCHF) sammenlignet med en diæt med højt indhold af kulhydrater og lavt fedtindtag (HCLF), når man har type 2-diabetes.

Færre kulhydrater og mere af det sunde fedt er også en del af Diabetesforeningens fem diabetesvenlige kostråd. Derfor ser Diabetesforeningen med stor interesse på studiet.

Læs mere om Diabetesforeningens fem diabetesvenlige kostråd her

– En række nye studier gennem de sidste år har vist, at en kost med færre kulhydrater og sundt fedt forbedrer blodsukkeret – og det har som bekendt en positiv effekt på type 2-diabetes. Derfor ændrede vi for nogle år siden vores kostråd til at indeholde færre kulhydrater og mere sundt fedt. Det nye studie her underbygger på visse stræk de samme tendenser, siger Tanja Thybo, forskningschef i Diabetesforeningen.

165 mennesker med type 2-diabetes har deltaget i studiet, hvor de i seks måneder enten har levet efter HCLF-diæt eller LCHF-diæt. LCHF-diæten bestod i gennemsnit af 15% energi fra kulhydrater og 60% fra fedt, mens HCLF-diæten i gennemsnit bestod af 46% energi fra kulhydrater og 28% fra fedt. Deltagerne måtte indtage samme antal kalorier, som de plejede, men endte i begge tilfælde med at skrue ned for kalorierne.

De gode effekter

Det nye studie fra Odense Universitetshospital har sammenlignet effekterne af en LCHF-diæt med en HCLF-diæt. Resultaterne viste, at begge grupper fik lavere HbA1c og tabte sig lidt, men deltagerne på LCHF-diæt fik bedre blodsukkerkontrol og opnåede større vægttab end deltagerne på HCLF-diæt. Deltagerne på LCHF-diæt formåede at tabe 5,5 kg i gennemsnit i løbet af de seks måneder, forsøget varede.

Forskerne bag studiet understreger, at det ikke står klart, om forbedringerne i blodsukkeret skyldes diætens sammensætning eller det vægttab, diæten medførte. En opfølgende undersøgelse tre måneder efter studiets afslutning viste, at deltagerne ikke længere oplevede de positive effekter af at have fulgt HCLF- eller LCHF-diæten og var tilbage på deres oprindelige HbA1c og vægt. Forskerne konkluderer, at det tyder på, at de positive effekter kræver en vedvarende indsats i forhold til kostomlægningen.

Diabetesforeningen bygger sine kostråd på anbefalingerne fra Diabetes and Nutrition Study Group (DNSG), der er en underafdeling af European Association for the Study of Diabetes. DNSG forventes indenfor den nærmeste fremtid at udgive en opdatering af deres anbefalinger på baggrund en systematisk gennemgang af over 100 studier på området omkring kost og type 2-diabetes.

– Jeg regner med, at DNSG tager dette nye studie fra Odense Universitetshospital med i deres overvejelser inden opdateringen, siger Tanja Thybo.

Forskerne bag studiet Effect of Calorie-Unrestricted Low-Carbohydrate, High-Fat Diet Versus High-Carbohydrate, Low-Fat Diet on Type 2 Diabetes and Nonalcoholic Fatty Liver Disease - A Randomized Controlled Trial har i dag udgivet en artikel om studiet i det medicinske tidsskrift Annals of Internal Medicine. Læs hele deres artikel her