Tal fra USA: En COVID-19-infektion kan muligvis øge risikoen for diabetes blandt børn og unge

Flere forskere og læger mener, at en infektion med COVID-19 muligvis kan resultere i en diabetesdiagnose. Nu viser tal fra Center for Disease Control i USA, at der kan være noget om snakken. Tallene tyder på, at der er en sammenhæng. Men det er stadig uvist hvorfor, siger Tanja Thybo, forskningschef i Diabetesforeningen.

Ikon Viden Forskning NY Ny
12. januar 2022 | Af Ninett Rohde Brandt nrb@diabetes.dk

OBS, indholdet i nedenstående artikel kan være forældet. Artiklen er sidst opdateret fredag den 14. januar 2022 kl. 14.00. 

Forskere og læger beretter om flere tilfælde af patienter, der udvikler diabetes, mens eller kort efter de har haft coronavirus, og tal fra tidligere undersøgelser har tydet på en sammenhæng mellem en infektion med COVID-19 og en øget risiko for at udvikle diabetes. En ny rapport fra Center for Disease Control (CDC) i USA tyder ligesom tidligere undersøgelser på, at der kan være en sammenhæng.

CDC’s rapport er baseret på et nyt, stort registerstudie. Her har CDC har kigget på, hvor mange under 18 år der har fået konstateret diabetes mere end 30 dage og op til et år efter, at de har haft COVID-19. Den offentlige sundhedsmyndighed har kigget på tal fra mennesker, der har haft COVID-19 og har sammenlignet denne gruppe med en fem gange så stor kontrolgruppe, der ikke har haft COVID-19 og undersøgt, hvor mange der er endt med at udvikle diabetes. CDC har i studiet ikke skelnet mellem type 1- og type 2-diabetes.

– Registerstudiet tyder på, at der er omkring dobbelt så stor risiko for at udvikle diabetes, blandt børn og unge der har haft COVID-19, sammenlignet med børn og unge der ikke har haft COVID-19, forklarer Tanja Thybo, Chef for Forskning og Viden i Diabetesforeningen og tilføjer, at gruppen for mennesker, der ikke har haft COVID-19, både tæller personer, der ikke har været syge, og personer, der har været syge med en anden form for luftvejsinfektion.

Registerstudie tyder på en sammenhæng

– Det her registerstudie tyder på, at der er en øget risiko for at udvikle diabetes, når man har haft en COVID-19-infektion. Det tyder på, at der er en sammenhæng. Hvad, den skyldes, er stadig uvist, siger Tanja Thybo.

Flere forskere og læger har set på mulige årsager, og der har været flere teorier i spil. En af teorierne er, at COVID-19 kan inficere de insulinproducerende celler i bugspytkirtlen og forstyrre deres evne til at producere hormonet, der regulerer blodsukkeret. En anden teori er, at immunforsvaret i bekæmpelsen af COVID-19 ved et uheld også kommer til at beskadige celler i bugspytkirtlen. Flere forskere har også haft teorier om, hvorvidt en infektion kan fremskynde en måske allerede igangværende udvikling af både type 1- og type 2-diabetes.

Rapporten skelner ikke mellem diabetestyper

Registerstudiet fra CDC bygger på et stort datasæt og et solidt grundlag, men Tanja Thybo fremhæver ét vigtigt forbehold, som de danske læsere skal huske på: Studiet er baseret på tal fra USA, og op til 20 procent af børnene under 18 år i USA kan have prædiabetes. De er altså allerede i øget risiko for at udvikle type 2-diabetes.

– Rapporten skelner desværre ikke mellem type 1- og type 2-diabetes. I de sager, hvor børn i USA har udviklet type 2-diabetes efter en COVID-19-infektion, er det ikke nødvendigvis sikkert, det direkte skyldes infektionen. Hvis de har haft prædiabetes i forvejen, kan de måske også have udviklet type 2-diabetes grundet mere inaktivitet i forbindelse med, at de har været syge eller på den grund af den generelle nedlukning af samfundet, siger Tanja Thybo og slutter af med endnu engang at understrege, at det nye registerstudie ikke siger noget om årsager.

Årsagen er stadig uvist

– Studiet forklarer ikke, hvorfor disse børn og unge udvikler diabetes eller på hvilken måde, deres COVID-19-infektion reelt set spiller ind. Det er udelukkende et registerstudie, der er med til at påvise, at der kan være en eller anden sammenhæng mellem det, at disse mennesker har haft en infektion med COVID-19, og at de senere bliver diagnosticeret med diabetes. Hvad der så ligger bag denne sammenhæng, det kan vi kun komme med teorier om. Men det er ikke muligt at konkludere noget lige nu, understreger Tanja Thybo.

Læs mere i rapporten fra CDC