Første uafhængige software til Looping godkendt i USA

Mennesker med insulinkrævende diabetes er nu et skridt tættere på at loope med præcis det udstyr, der passer dem bedst. Den amerikanske lægemiddelstyrelses (FDA) godkendelse af appen Tidepool Loop er en fantastisk udvikling mod mere personcentreret diabetesbehandling, siger Diabetesforeningens forskningschef.

Tidepool Loop Pressebillede Looping Web
26. januar 2023 | Af Ninett Rohde Brandt, grafik: Business Wire. nrb@diabetes.dk

Billede: Grafik af Tidepool Loops interface på iPhone og Apple Watch (grafik: Business Wire)

Tidepool – en nonprofit organisation, der laver software til diabetesteknologi – annoncerede tirsdag i denne uge, at den amerikanske lægemiddelstyrelse (FDA) har godkendt appen Tidepool Loop, der er det første uafhængige software til det såkaldte ’Looping-system’.

Det betyder, at appen nu er godkendt til brug i USA. Det vides ikke, om Tidepool vil søge om godkendelse til brug af appen i Europa. Men det er stadig en stor nyhed.

– FDA-godkendelsen er et stort skridt på vejen til at gøre looping tilgængeligt for alle med insulinkrævende diabetes – ikke kun dem med teknisk snilde, siger Tanja Thybo, forskningschef i Diabetesforeningen.

Looping er et automatiseret system, der gør, at din insulinpumpe og sensor kan tale sammen, og på den måde regulere dosering af insulin alt efter, hvad dit blodsukker er.

– Det nærmer sig funktionen af en kunstig bugspytkirtel. Og I forhold til de få loop-systemer, der allerede er på markedet i dag, er det specielle ved Tidepool Loops system, at appen på sigt kan samarbejde med forskellige pumper og sensorer.

Mennesker med diabetes inde på livet har drevet udviklingen

Tidepool Loop er resultatet af flere års udviklingsarbejde, der startede tilbage i 2013 med diabetesbevægelsen #wearenotwaiting, hvor personer med diabetes og deres pårørende tog initiativ til selv at udvikle systemer til at få deres insulinpumper og sensorer til at tale sammen, fordi de ikke længere ville vente på, at diabetesindustrien kom i gang med at lave teknologien til det.

– Dette er særligt stort og beundringsværdigt, fordi Tidepool Loop er et projekt, der er startet af personer med diabetes inde på livet, som har været de modige ’first movers’. De tog initiativ til at tage behandlingen i egen hånd og gjorde det, de store diabetesfirmaer ikke turde, siger Tanja Thybo.

Indtil nu har adgangen til at bruge looping været begrænset af, at hvert af de tre elementer i looping-systemet – pumpe, sensor og algoritmen til at få systemer til at tale sammen – først skulle godkendes hver for sig, og derefter igen skulle godkendes til at blive brugt sammen. De få eksisterende looping-systemer på markedet har derfor været pakkeløsninger, hvor alle tre dele af looping-systemet kom fra samme udbyder. Men med FDA-godkendelsen af Tidepool Loop bliver det altså muligt på sigt at loope med forskellige sensorer og pumper.

– Derfor er vi nu ét skridt tættere på, at mennesker med insulinkrævende diabetes kan bruge præcis det udstyr, der passer dem bedst. Det er en fantastisk udvikling mod mere personcentreret diabetesbehandling, siger Tanja Thybo.

Diabeteskampen i Danmark fortsætter

Om appen ender med at blive godkendt til brug i Europa vides ikke. Hvis den gør, er der dog ifølge Tanja Thybo stadig et stykke vej, før alle danskere med insulinkrævende diabetes kan få glæde af teknologien.

– Vi ved, at der desværre stadig er svær og ulige adgang til sensorer og pumper i Danmark, selvom det er veldokumenteret, at sensorbaseret glukosemåling og insulinpumper øger tryghed og livskvalitet og forbedrer patienternes blodsukker – og et stabilt og lavt blodsukker mindsker risikoen for alvorlige følgesygdomme. Derfor kæmper vi selvfølgelig videre i Diabetesforeningen for, at alle med diabetes skal have adgang til det rette diabetesudstyr – uanset hvem de er, og hvor de bor.

Jørgen Andersen

Læs mere om Diabetesforeningens politiske mærkesager

Lige nu har vi særligt fokus på kronikerindsatsen herunder forebyggelse, opsporing, pakkeforløb og adgangen til diabetesteknologi.

Se hvad der rører sig politisk