Hæderspris til Aarhus-professor

Bjørn Richelsen, professor ved Aarhus Universitet og overlæge ved Steno Diabetes Center Aarhus og Endokrinologisk afd. på Aarhus Universitetshospital, har modtaget Professor Niels Schwartz Sørensens legat 2023. Det sker for hans omfattende forskning i fedtceller.

Ikon Viden Forskning WEB
18. juni 2023 | Af Claus Bøggild clb@diabetes.dk

Bjørn Richelsen var en af de første, som videnskabeligt studerede fedtcellers betydning for overvægtige mennesker, og han har bidraget med afgørende forståelse af de basale mekanismer bag fedmens skadelige virkninger.

Ifølge bedømmelseskomiteen har Bjørn Richelsen ydet en imponerende indsats på dette forskningsområde og det er derfor oplagt, at hans indsats hædres.

70-årige Bjørn Richelsen har også været primus motor i Danmark for at bruge de nyeste forskningsresultater på området til gavn for overvægtige patienter; der i blandt overvægtige type 2- diabetes patienter.

Professoren har også gjort en stor indsats omkring kirurgisk behandling af fedme, hvor hans afdeling på Aarhus Universitetshospital har været førende i Danmark. En behandling som har vist sig at være effektiv og med bedre livskvalitet til følge.

Bjørn Richelsen har også været en af pionererne blandt forståelsen af fedmehormonet adiponectin og publiceret næsten 300 videnskabelige publikationer.

Bjørn Richelsen fik prisen på 72.000 kroner overrakt ved Dansk Endokrinologisk Selskabs årsmøde den 16. juni i Kolding.

Det var sidste gang, at prisen uddeles.

Niels Schwartz Sørensens Hæderspris, der blev stiftet af Diabetesforeningen i 1992, er opkaldt efter diabetesprofessoren af samme navn.

Professor Schwartz Sørensen står som en pioner i dansk diabetesforskning og opbyggede forskningsenheden på Aarhus Universitetshospital, der også i dag er blandt de førende forskermiljøer i diabetesforskning.