Har du sukkersyge eller diabetes?
Nogle synes, det er vigtigt at skelne, mens andre synes, det er helt uden betydning, hvilke ord vi sætter på sygdommen. Vi spurgte, hvilket ord personer med diabetes selv foretrækker at bruge. Over 400 valgte at dele deres tanker. Her kan du læse fire personer med diabetes' refleksioner om deres eget ordvalg.
Forveksles med kyssesyge
– Sukkersyge er nemmere at ”gemme” sig bag. Når jeg siger sukkersyge til mennesker, jeg møder første gang, er det mit indtryk, at de forveksler det med kyssesyge, fordi begge indeholder ordet syg. Reaktionen er ofte: Nåå, du kan bare spise sundt og dyrke motion, så er du rask igen. Og så er den ligesom lukket. I virkeligheden skyldes det uvidenhed, men efter 20 år med diabetes er det blevet monotont at oplære folk og svare på de samme spørgsmål igen og igen. I mit hoved giver diabetes billeder af en gammel usoigneret mand, der ryger som en skorsten, og sådan ser jeg alligevel ikke mig selv. Samtidig oplever jeg, at alle pludselig hopper i hvide kitler og får sig en lægeuddannelse, når jeg siger, jeg har diabetes. Så kommer de med det ene og andet gode råd om, hvordan jeg skal passe min sygdom. Det orker jeg ikke.
Lasse Rohde, 37 år, har sukkersyge
I mit liv har det altid heddet sukkersyge
– Jeg fik min diagnose for 30 år siden, efter jeg havde haft graviditetssukkersyge, og dengang kendte man nærmest ikke ordet diabetes. Jeg foretrækker faktisk at bruge ordet sukkersyge, fordi de er det, jeg har været vant til. I mit liv har det altid heddet sukkersyge. Og jeg har personligt ikke oplevet misforståelser i forbindelse med det ord. Jeg fik tatoveret 'Diabetics 2' på min hånd for otte-ni år siden, fordi jeg rejser meget. Jeg har mange tatoveringer med forskellige betydninger for mig, og det gav mening at få det tatoveret i tilfælde af, at der sker noget, hvor det er vigtigt at vide om mig, og jeg ikke selv kan kommunikere det. Men det er så også kun, når jeg er i udlandet, at jeg bruger det ord. Ellers siger jeg sukkersyge.
Heidi Malene Bach, 51 år, har sukkersyge
Ordet diabetes dækker bedre end ordet sukkersyge
– Jeg synes, ordet diabetes dækker bedre over, hvad det er for en sygdom, end sukkersyge gør. Jeg siger, at jeg har type 2-diabetes. For det handler ikke om, at jeg ikke skal have sukker, men at jeg generelt skal være opmærksom både på motion og sammensætningen af den kost, jeg får. Jeg synes også, at ordet sukkersyge giver et billede af, at jeg har fået sygdommen, fordi jeg har spist for meget sukker. Men det er jo ikke det, det handler om. Det handler om sammensætningen af gener, hvordan din krop arbejder, og så kan man påvirke sin risiko for at udvikle det med kost og motion. Det er meget mere komplekst, end ordet sukkersyge lægger op til. Det er gammeldags, og vi er blevet så meget klogere på sygdommen. Min holdning er, at vi skal droppe ordet sukkersyge og bare kalde det diabetes.
Tine Suder, 55 år, har diabetes
Ordvalget afhænger af, hvem jeg taler med
– Om jeg bruger diabetes eller sukkersyge, kommer an på, hvem jeg snakker med. Er det nye mennesker, der ikke kender noget til min sygdom, og hvad den indebærer, siger jeg diabetes. Mens det i en afslappet samtale med mine forældre godt kan være sukkersyge. Den betegnelse har hængt ved, lige siden jeg fik sygdommen, og det er mange år siden. Mine forældre ved godt, hvad min sygdom handler om, så her har jeg ikke brug for at understrege, at sukker ikke er årsagen til min sygdom. Jeg er dog fuldt bevidst om, at sukkersyge i andre sammenhænge kan virke stigmatiserende. Derfor synes jeg også, jeg har en forpligtigelse til at mane misinformation i jorden og fortælle, hvad der er op og ned – både for mig selv, men også alle andre med diabetes. Hvis jeg for eksempel ser en kommentar på de sociale medier om, at gifler giver diabetes fra første bid, kan jeg godt finde på at irettesætte vedkommende. Også, hvis jeg hører det fra almindelige mennesker, men så sker det alene ud fra et ønske om at gøre dem klogere. Det afgørende for at kunne have en respektfuld samtale er viden og nysgerrighed.
Line Hesdam, 26 år, har diabetes og sukkersyge