Husk kronisk syge i forhandlinger om ny inflationshjælp

Inflation rammer mennesker med kronisk sygdom hårdt og alt for mange fravælger vigtige behandlinger og sparer på medicin på grund af presset økonomi. Det viser undersøgelse fra Diabetesforeningen, der sender en kraftig appel til Christiansborg om at huske kronisk syge i forhandlinger om ny inflationshjælp.

NY Inflation Og Diabetes Til Web
30. januar 2023 | Af Birgitte Hougaard bih@diabetes.dk

Undersøgelsen viser, at hver fjerde person med diabetes har fravalgt vigtige behandlinger. Og for mennesker med diabetes, der er på førtidspension, i fleksjob eller er ledige gælder det, at næsten hver anden har måttet fravælge behandlinger eller spare på medicin.

Det får nu Diabetesforeningen til at sende en skarp appel:

– Der er et akut behov for politisk handling. Hvis mennesker med kronisk sygdom som diabetes ikke får en håndsrækning, kan inflationen svække behandlingen nu og her og dermed øge risikoen for invaliderende og dyre følgesygdomme i det lange løb. Vi risikerer at fremskynde den stille sundhedskatastrofe, som diabetes er, og som hvert år koster samfundet knap 32 mia. kr. i bl.a. tabt arbejdsfortjeneste, siger Claus Richter, administrerende direktør, Diabetesforeningen.

Læs også: Inflationen får personer med diabetes til at fravælge vital behandling

Kost, medicin og andre behandlinger som fodterapi er afgørende for, om man kan undgå at udvikle alvorlige følgesygdomme til diabetes, som f.eks. åreforkalkning og nerveskader – og i værste fald amputation.

Hvis mennesker med kronisk sygdom som diabetes ikke får en håndsrækning, kan inflationen svække behandlingen nu og her og dermed øge risikoen for invaliderende og dyre følgesygdomme i det lange løb

Diabetesforeningen foreslår bl.a. at sænke bagatelgrænsen for merudgifter, så flere mennesker med diabetes og andre kroniske sygdomme ad den vej får økonomisk hjælp til direkte dækning af deres sundhedsudgifter. 

– Vi er åbne for modeller og hjælp – det væsentlige er, at der bliver givet en håndsrækning her. For der er dårlig økonomi i at forbigå hjælp til mennesker, der lever med kronisk sygdom, for økonomisk hjælp til forebyggende behandlinger kommer mange gange igen. Forebyggende fodterapi koster 1000 kroner om året – og den kan forebygge amputation, der koster en million. Blot for at nævne et eksempel. Oven i er der så alt det, man ikke kan måle i kroner og øre: Flere levede år og højere livskvalitet for den enkelte, siger Claus Richter.

NY Inflation Og Diabetes Til Web 2