Lav fødselsvægt er en selvstændig risikofaktor for type 2-diabetes

Ikon Viden Forskning
18. september 2023 | Af Ninett Rohde Brandt nrb@diabetes.dk

I et nyt dansk studie har forskere sammenlignet fødselsvægt og blodprøver for lidt under 7.000 danskere med type 2-diabetes, der har tilmeldt sig forskningssamarbejdet DD2.

Et andet dansk interventionsstudie har undersøgt fødselsvægtens betydning for type 2-risiko ved at følge over 4.000 personer i 20 år.

Resultaterne fra de to studier viser, at lav fødselsvægt er en selvstændig risikofaktor for
type 2-diabetes. De viser desuden, at dem med lav fødselsvægt, der udvikler type 2-diabetes, har mindre grad af arvelighed, en tidligere diabetes-debut og en lavere vægt, end hvad man gennemsnitligt ser for personer, der diagnosticeres med type 2-diabetes.

Samtidig viser studierne, at de har højere blodtryk, bruger mere diabetes- og blodtryksmedicin og har højere forekomst af følgesygdomme.

Tanja Thybo 1
Tanja Thybo, Chef for Forskning og Viden

KOMMENTAR

– Først og fremmest bør resultaterne give anledning til at starte forebyggelsen af type 2-diabetes tidligere ved at sætte endnu mere ind overfor risikofaktorerne for lav fødselsvægt som for eksempel rygning. Derudover giver resultaterne os et redskab mere i opsporingen af personer med uopdaget type 2-diabetes eller øget risiko, så læger ikke kun kigger efter vægt og arvelighed, men også inkluderer fødselsvægt i ligningen. Sidst men ikke mindst giver det personer, der ved, de havde lav fødselsvægt, en vigtig viden om, at de skal være mere opmærksomme på forebyggende indsatser, ligesom eksempelvis personer, der har type 2-diabetes i familien, skal.

 

image-text
Blad 03 Forside WEB

Få historierne hjem til dig

Fra kun 245 kr. årligt får du historierne fra magasinet direkte hjem i din postkasse. Magasinet udkommer fire gange om året, og når du melder dig ind, får du det seneste magasin i din velkomstpakke.