Nyt type 2-diabetes-kursus gør behandlingen håndgribelig

I weekenden blev der i Svendborg lagt fra land med et nyt to-dages kursus om type 2-diabetes. Her blev der undervist i alt indenfor mad, motion og medicin. Alt sammen med det formål at gøre de nysgerrige kursusdeltagere klogere på livet med type 2-diabetes.

Kvinde bruger fingerprikker til at måle blodsukker
10. oktober 2023 | Af Tekst: Laura Marie Rasmussen. Foto: Heidi Lundsgaard lar@diabetes.dk

Hvornår skal jeg måle mit blodsukker? Hvad skal jeg vide om kulhydrater og type 2-diabetes? Hvor meget betyder motion egentligt i behandlingen af type 2-diabetes? Det var blot nogle af de mange spørgsmål, som kursisterne på weekendens kursus havde.

Programmet bød blandt andet på oplæg om kost fra Suzy og Jesper Wengel, der står bag kostprincippet ’Sense’, der handler om portionsstørrelser – og oplæg fra en diabetespsykolog og en diabetessygeplejerske. De hjalp deltagerne med at blive klogere på blodsukkermåling, kost og dens sammenhæng med type 2-diabetes, de psykologiske aspekter af livet med diabetes, samt screening og forebyggelse af følgesygdomme.

Motion og bevægelse var også i fokus på kurset, hvor deltagerne havde mulighed for at måle deres blodsukker før og efter, de fik pulsen op. Mange af deltagerne stiftede bekendtskab med struktureret blodsukkermåling for første gang, og det var en aha-oplevelse for de fleste af deltagerne at kunne følge med i, hvad der påvirker deres blodsukker.

Vi fangede et par af deltagerne på kursets sidste dag for at høre, hvad de ville tage med sig hjem.

Voxpop03
Jan Holm-Rasmussen fik ny indsigt i sit blodsukker. Foto: Heidi Lundsgaard

Jan Holm-Rasmussen

Hvad tager du med fra kurset?

- Det burde næsten være obligatorisk, det her kursus. For kurset har gjort diabetes så håndgribeligt. Jeg har fået nogle gode værktøjer i forhold til kost, men også i forhold til blodsukkermåling. Jeg kom måske lidt blank og fyldt med skrækhistorier, men nu er jeg fyldt op med ny viden. Det har været så givende!

Har kurset givet dig en aha-oplevelse?

- Det har nok været blodsukkermåling, og hvordan mit blodsukker påvirkes af kosten. Jeg skal da helt klart hjem og teste min morgenmad. Den, troede jeg faktisk, var helt ok, men jeg kunne se ved blot at skifte halvdelen af mine havregryn ud med skyr, så havde det en stor og positiv effekt på mit blodsukker. Det har givet mig blod på tanden i forhold til at teste forskellige fødevarer. Og det har for mig været maden, der har været svær, men nu har jeg fået meget mere klarhed over den del.

Vil du anbefale kurset til andre?

- Det vil jeg helt sikkert. Jeg har haft diagnosen i godt et år nu – og selvom jeg har været i ’handlings-mode’, er der meget, der først er faldet i hak efter denne weekend. Oplægget med psykologen har virkelig givet en ro og forståelse for, hvad jeg har været igennem siden diagnosetidspunktet. Alle burde deltage i det her kursus, fordi det giver så meget faglig viden og indsigt i, hvordan det er at leve med diabetes.

Voxpop04
Som pårørende fik Eva Holm-Rasmussen værktøjer, som hun kan bruge i sin hverdag Foto: Heidi Lundsgaard

Eva Holm-Rasmussen

Hvad tager du med fra kurset?

- Jeg har deltaget som pårørende på kurset sammen med min mand Jan. Og vi har allerede talt om, hvad vi kan tage med hjem herfra og implementere direkte i vores hverdag, så det har virkelig været konkret og meget oplysende.

- Vi spiser jo sammen hver dag, så jeg har manglet viden om type 2-diabetes og mad, men den har jeg fået nu. Og det er jeg sikker på sætter gang i nye vaner, og det var lige, hvad vi havde brug for.

Har kurset givet dig en aha-oplevelse?

- Det har været blodsukkermåling, men også hvordan vi kan gribe kosten konkret an. Jeg oplever, at vi er blevet set og hørt. Og det giver meget at tale med fagpersoner på den her måde, hvor man kan stille alle sine spørgsmål i et trygt forum. Det har givet klarhed og været opløftende i forhold til, hvordan vi sammen som familie kan finde vores vej fremover med type 2-diabetes.

Vil du anbefale kurset til andre?

- Jeg er med som pårørende uden diabetes – der har det været så givende, og alle burde næsten have en sparringspartner med. For nu er vi fire ører, der har hørt det hele, og så kan vi fortsætte samtalen, om alt det vi har fået at vide denne weekend, når vi kommer hjem.

- Når man lever sammen med en, der har type 2-diabetes, foregår det meste af behandlingen i hjemmet, og derfor har det virkelig været godt, at vi har kunnet tage af sted sammen.  

 

Voxpop01
Fællesskabet gjorde det største indtryk på Jeppe Nybo Jørgensen. Foto: Heidi Lundsgaard

Jeppe Nybo Jørgensen

Hvad tager du med fra kurset?

- Jeg synes egentligt, at jeg er god til selv at søge viden. Men på dette kursus, der fik jeg lige et par ekstra faglige krøller på. Det har givet meget indsigt. Men det, der har gjort størst indtryk har klart været at blive en del af et diabetesfællesskab i to intensive dage. Altså fællesskabet, hvor vi har været sammen om sygdommen, har klart været det bedste for mig.

- Vi har kunnet dele erfaringer, og selv om vi alle har forskellige oplevelser og sygdomshistorier, så har der været rummelighed og forståelse, og vi har alle kunne lære noget af hinanden og spejle os i hinanden.

Har kurset givet dig en aha-oplevelse?

- Igen, må jeg sige fællesskabet og gruppen. Jeg har nok været en af de yngste og eneste med små børn, men mødet med de andre har sat mennesker på den usynlige sygdom som diabetes jo er. Det har været virkelig opløftende og gavnligt. Desuden var de helt konkrete råd til kosten og måltiderne med eksempelvis ’håndfulds’-metoden [red. Sense], også noget som jeg vil tage med hjem.

Vil du anbefale kurset til andre?

- Det vil jeg helt sikkert, og jeg har også fået et par nye bekendtskaber med hjem, da vi tilfældigvis bor i samme kommune.

Voxpop02
Ninna Breinholt fik afmystificeret type 2-diabetes. Foto: Heidi Lundsgaard

Ninna Breinholt

Hvad tager du med fra kurset?

- Jeg er blevet betrygget i, at det, jeg har gang i derhjemme, altså i forhold til mere motion og ændringer i min kost, er det rette. Og det giver en ubeskrivelig ro at få det bekræftet. Desuden synes jeg, at type 2-diabetes som sygdom er blevet afmystificeret efter denne weekend.

Har kurset givet dig en aha-oplevelse?

- Det må være blodsukkermåling. Det var jeg interesseret, i inden jeg kom her, så det har været en så god oplevelse at kunne få lov at teste det over to dage – både før og efter måltider og før og efter motion.

Jeg skal helt sikkert hjem og se, hvordan mit blodsukker reagerer på min kost og mine nye motionsvaner. Jeg har kun haft diagnosen i 8 måneder, så det virkelig været gavnligt med praktisk erfaring her fra kurset med målinger af blodsukker, men også bare viden om kost og viden om de psykologiske aspekter af diabetes.

Vil du anbefale kurset til andre?

- Jeg vil gerne anbefale kurset til andre, og det vil jeg, fordi det har givet mig ny inspiration, viden og samtidig en fornyet ro. Nu er jeg klar til at arbejde videre med min diabetes derhjemme.

Diabetesmøde15
I alt deltog 25 personer på kurset, der havde lige så mange på venteliste. Foto: Heidi Lundsgaard

Er du interesseret?

Udfyld formularen, hvis du er interesseret i at få besked om eventuelt fremtidige kurser for personer med type 2-diabetes.