Verdens Diabetesdag: En sygdom omgivet af myter og misforståelser

På FN’s Verdens Diabetesdag den 14. november viser nye tal, at mange danskere med diabetes er udsat for stigma. Derfor kører Diabetesforeningen en kampagne, ”Kender du typen?”, der viser, at diabetes kan ramme alle typer af mennesker. En rød screeningsbus, muligheden for at blive testet for type 2-diabetes på det lokale apotek og en Storebæltsbro oplyst i blåt vil også markere dagen.

Bro Web
14. november 2023 | Af Claus Bøggild clb@diabetes.dk

På FN’s Verdens Diabetesdag den 14. november viser nye tal, at mange mennesker med diabetes ofte møder fordomme og misforståelser, fordi deres omgivelser tror, at de ved, hvad diabetes er, og hvad årsagen til sygdommen er.

En ny medlemsundersøgelse i Diabetesforeningen viser, at hver tredje med diabetes – hvad enten det gælder type 1- eller type 2-diabetes – oplever at blive mødt af fordomme blandt deres omgivelser.

Og ifølge en befolkningsundersøgelse mener 37 procent, at man selv er skyld i det, hvis man har fået type 2-diabetes. Og 22 procent mener, at type 1-diabetes kan kureres med en sund livsstil – selvom det er umuligt.

Vi skal have taget livtag med mange menneskers opfattelse af diabetes, der ofte bunder ofte i stereotype forestillinger.

Derfor kører Diabetesforeningen i forbindelse med Verdensdagen en kampagne på sociale medier, ”Kender du typen?”, der går op mod betegnelsen ”livsstilssygdom”, der tit sættes på diabetes. 

– Vi skal have taget livtag med mange menneskers opfattelse af diabetes, der ofte bunder ofte i stereotype forestillinger. Vores håb er, at kampagnen og debatten kan skabe større forståelse for, hvad diabetes er. For diabetes er ikke en selvvalgt livsstil. Det er en alvorlig sygdom, der uden den rette behandling kan være både invaliderende og livsfarlig. Betegnelsen ”livsstilssygdom” negligerer diabetes og er med til at skabe en unødvendig skyldfølelse hos dem, der hver dag kæmper med sygdommen, siger Claus Richter, administrerende direktør i Diabetesforeningen.

Diabetesforeningens medlemsundersøgelse viser også, at blandt mennesker med diabetes oplever 38 procent ufrivilligt at modtage gode råd om kost og motion.

Kampagnen består af opslag på de sociale medier med en række personer, som er forskellige typer, men har det til fælles, at de alle skal forsvare deres livsstil, fordi de har diabetes.

Kampagnen indeholder også en quiz, der gør op med fordomme og viser fakta.

Klik her og tag quizzen

Rød screeningsbus og blå Storebæltsbro

I Danmark er der mindst 356.000 danskere med diabetes, og alene antallet med type 2-diabetes er firedoblet på under 30 år. I 2030 vil der være 467.000 mennesker med diabetes.

Men over 100.000 danskere har diabetes uden at vide det.

Sundhedsbus Christiansborg
Diabetesforeningens bus holder på Københavns hovedbanegård, hvor besøgende kan få en gratis screening for type 2-diabetes.

Derfor kører Diabetesforeningen også på Verdens Diabetesdag en rød screeningsbus ind på Københavns Hovedbanegård med et tilbud til pendlere og forbipasserende om at blive gratis testet for diabetes.

Har man ikke mulighed for at komme forbi København H i løbet af Verdens Diabetesdag, kan man også vælge at besøge sit lokale apotek, da mange apoteker rundt om i landet tilbyder en test for type 2-diabetes.

Du kan også gennemføre risikotesten online

Når mørket bryder frem tirsdag aften, vil Storebæltsbroen også blive oplyst i den blå farve, som symboliserer Verdens Diabetesdag. Det blå lys vil pryde broen indtil onsdag morgen.

- Vi er meget glade for, at Sund & Bælt har valgt at bruge Storebæltsbroen til at skabe opmærksomhed om diabetessagen. Broen samler Danmark på tværs, og på samme måde er det vigtigt, at vi samler Danmark og danskerne om diabeteskampen. Med det blå lys er Storebælt med til at gøre sygdommen en større del af danskernes bevidsthed. Og det er et vigtigt skridt i kampen for et godt liv med diabetes og en fremtid uden, siger Claus Richter.

Hvad er Verdens Diabetesdag?

Globalt lever mere end 537 millioner mennesker i dag med diagnosen diabetes (opgjort 2021 fra IDF atlas). For at sætte verdensomspændende fokus på diabetessagen, har FN gjort den 14. november til en årlig international mærkedag for diabetes kaldet Verdens Diabetesdag. En dag som Diabetesforeningen bakker op om i hele landet.

Verdens Diabetesdag blev afholdt for første gang som international FN mærkedag i 2007 og fejret verden over. Fællesnævneren for alle arrangementerne den dag er en blå cirkel, som symboliserer forenet støtte til diabetessagen. Ringen symboliserer samhørighed, mens den blå farve symboliserer farven på den himmel, vi alle lever under. Den skal minde os om, at vi ikke er alene.

Støt kampen for et godt liv med diabetes – og en fremtid uden.

kr