Virkelig fedt at kunne påvirke forskningen

Et brugerpanel af mennesker med forskellige typer diabetes og pårørende har det afgørende ord i udvælgelsen af, hvem der modtager Diabetesforeningens forskningslegater. Ditte Bech Smit deltog i brugerpanelet til forskningslegatuddelingen 2023.

Ditte Bech Smit
07. maj 2023 | Af Ninett Rohde Brandt, Foto: Nils Meilvang nrb@diabetes.dk

Ditte Bech Smit deltog i Diabetesforeningens brugerpanel. 38 år, gift, har en datter på 11 år og en søn på 14, der fik konstateret type 1-diabetes i 2021. Underviser i folkeskolen.

Hvorfor meldte du dig til at være med i brugerpanelet?

 – Diabetes er en ekstremt omfattende sygdom, og det er stadig ret nyt for mig og min familie. Som forælder kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvorfor mit barn har fået den her sygdom. Derfor syntes jeg, det kunne være interessant at være med og få viden om, hvad der bliver forsket i, hvor langt man er, og hvor forskningen er på vej hen.

Hvordan var din oplevelse med at deltage?

– Jeg gik virkelig opløftet hjem efter udvælgelsen af de projekter, der skulle modtage legaterne. Det var enormt interessant at høre om dem, og de unge forskeres engagement var næsten helt rørende. Det var også spændende at møde de andre i brugerpanelet og høre om deres oplevelser med diabetes og deres syn på projekterne. Vi havde en god dialog i panelet. Vi var selvfølgelig alle mærket af hver vores interesser og problematikker, men jeg synes også, at vi alle sammen løftede os lidt op og havde blik for fremtidsperspektiverne i de forskellige projekter.

Hvad betyder muligheden for at være del af processen?

– Forskning kan nogle gange være meget lang tid om at nå ud til os, der er påvirkede af sygdommen. Så det betyder meget at komme ind i starten og få indblik i, hvad der bliver forsket i lige nu, og hvor forskningen er på vej hen. Men jeg synes også, at vi sad med enormt meget magt. Vi var nogle få mennesker, der pludselig sad med meget store beslutninger. Derfor var det betryggende, at et forskningspanel havde udvalgt de projekter, vi blev præsenteret for, så vi kunne vide os sikre på, at de alle var gode projekter. Det er virkelig fedt at kunne påvirke, hvilken forskning Diabetesforeningen skal støtte. Det er megagodt, at foreningen vælger at lytte til medlemmerne. Det gav også god mening, at vi kunne give de ansøgere, der kom og holdt oplæg, indblik i, hvordan det er at leve med sygdommen inde på livet.