Christiansborg støtter borgerforslag om sensorer

Et flertal i Folketinget bakker op om det borgerforslag, der vil give alle mennesker med diabetes, der tager insulin flere gange om dagen, ret til en sensorbaseret glukosemåler. Mange oplever allerede nu, at virkeligheden har overhalet forslaget, men Diabetesforeningen kæmper videre for at fjerne ulighed og postnummerlotteri.

Mit Helbred Med Tekst 1920X1080 50000 Underskrifter
14. juni 2024 | Af Claus Bøggild clb@diabetes.dk

Alle mennesker med diabetes, der tager insulin flere gange om dagen, bør have mulighed for at få en sensorbaseret glukosemåler.

Det er et stort flertal i Folketinget enige om i en såkaldt beretning, efter at borgerforslaget fra foråret 2023, som over 50.000 mennesker underskrev, er blevet politisk behandlet.

 

 

Og den politiske velvilje glæder Diabetesforeningen.

– Det er meget positivt, at et flertal i Folketinget udtrykker klar forståelse for, at en sensor kan være en vigtig del af et godt liv med diabetes. Det viser, at vi i Diabetesforeningen har formået at lægge et tilstrækkeligt stort politisk pres på vegne af de mange mennesker med diabetes, som ved, hvor stor en forskel en sensor kan gøre for deres behandling og livskvalitet, siger Claus Richter, administrerende direktør i Diabetesforeningen.

Stadig meget at kæmpe for

Virkeligheden har dog allerede overhalet borgerforslaget for mange, for alle regioner har forpligtet sig til at udlevere sensorer til alle voksne med type 1-diabetes i løbet af de kommende fire år.

Og fra 2025 får også 4.400 mennesker med type 2-diabetes, der tager insulin flere gange om dagen, glæde af teknologien i en ny forsøgsordning finansieret af regeringens teknologipulje.   

Men der er stadig grund til, at Diabetesforeningen kæmper videre for at fjerne ulighed og få alle med, når det gælder sensorer. For der er stor forskel på hastigheden i regionerne for, hvornår sensorerne bliver uddelt til voksne med type 1-diabetes, og i to regioner halter man decideret bagefter de andre.

– Det er en klokkeklar ulighed i sundhed, og den vil Diabetesforeningen kæmpe for at fjerne i den kommende tid, når de regionale budgetter skal lægges. Vi havde også helst set, at Folketinget bare havde sagt ja til fuld udrulning af sensorer til alle mennesker med type 2-diabetes, der tager insulin flere gange dagligt, så vi vil presse på for, at de som ikke kommer med i forsøget, men som også anbefales teknologien, kan få adgang hurtigst muligt, siger Claus Richter.

Danmarksdemokraterne vil gå længere

Et mindretal i Folketinget, bestående af partiet Danmarksdemokraterne, fik en mindretalsudtalelse i beretningen om, at det er uacceptabelt, at en række mennesker fortsat udsættes for postnummerlotteri.

Danmarksdemokraterne vil derfor gerne gå længere end flertallet i Folketinget og opfordrer regeringen til at sikre, at alle mennesker med insulinkrævende diabetes hurtigst muligt får mulighed for at få tildelt en sensorbaseret glukosemåler, hvis man ønsker det.

Det er Diabetesforeningen naturligvis enige i.

– Vi håber, at flere i Folketinget vil bakke op om Danmarksdemokraternes ønske om, at ingen borgere skal komme i klemme mellem kommuner og regioner, og at der bliver fundet politisk mod og vilje til at gøre op med det postnummerlotteri, som mennesker med diabetes stadig er udsat for. Vi er selv i gang med via projektet 2Sense at se, om der er en fordel i, at endnu flere kan få gavn af måle blodsukker med en sensor, siger Claus Richter.

Lignende artikler

Nu skal politiske aftaler om sensorer ud at leve: Se, hvornår det bliver din tur

50.000 danskere bakker op om lige adgang til sensorbaserede glukosemålere

Mærkesag: Lige og bedre adgang til diabetesteknologi