Der er altid mere at gøre for at forbedre livet med diabetes

I centrum for Eva Hommels karriere og arbejde som diabetesforsker- og læge står ønsket om at hjælpe mennesker med diabetes til et bedre liv med sygdommen. Det er det, der driver hende, når hun går på arbejde som overlæge på Steno Diabetes Center Copenhagen. Nu modtager hun Diabetesforeningens Behandlerpris 2024 efter flere års indstillinger fra de mennesker, hun hver dag gør en forskel for.

Eva Hommel WEB
22. september 2024 | Af Ninett Rohde Brandt, foto: Nils Meilvang nrb@diabetes.dk

Interessen for diabetesområdet spirede allerede i overlæge Eva Hommel, da hun var lægestuderende på Endokrinologisk afdeling på Frederiksberg Hospital. I 1983 blev diabetesretningen for hendes karriere som læge cementeret, da hun som helt nyuddannet læge blev ansat på Hvidovre Hospital.

Eva Hommel 2 WEB
Eva Elisabeth Hommel, MD, Dr. med og overlæge på Steno Diabetes Center Copenhagen, afdeling for Diabetesbehandling. Er del af transitionsteamet, der hjælper unge i overgangen mellem børne- og ungeambulatoriet til voksenambulatoriet.

– Jeg ville gerne have mere indblik i, hvad diabetes var, og hvad det betyder for den enkelte person. Og så ville jeg lave forskning på området og finde ud af, hvordan man kan få et bedre liv med diabetes, fortæller hun.

Sikrer en god overgang

Det endte hun også med at gøre. For Eva Hommel var en af de forskere, der var med til at finde ud af, at behandling med ACE-hæmmere har positiv effekt for nyrerne og blodtrykket. Det er en behandling, som mennesker med diabetes har gavn af i dag.

Siden 2002 har hun arbejdet på Steno Diabetes Center Copenhagen, SDCC, der har tilknyttet omkring 900 børn og 5.900 voksne med type 1-diabetes. Her er hun i dag overlæge på afdelingen for diabetesbehandling og en del af transitionsteamet, der hjælper unge i overgangen mellem børne- og ungeambulatoriet til voksenambulatoriet. Transitionsteamet er med til at sikre, at de unge ikke mister lysten til at komme til deres aftaler i ambulatoriet.

– I ungeteamet er forældrene meget inde over, og nu skal de unge selv til at overtage deres diabetesbehandling. Så de skal have fyldt deres rygsæk med viden, og det er rigtig vigtigt, at vi sikrer, at de unge får en god, velplanlagt overgang. Vi bygger en bro mellem de to ambulatorier og sørger for at gribe dem på den anden side, fortæller Eva Hommel.

Anerkend og lyt til borgeren

En god behandling af mennesker med diabetes – unge som voksne – kræver ifølge overlægen, at personen med diabetes bliver hørt, og at behandlingen bliver skræddersyet til den individuelle person.

– Man skal have et godt, åbent rum i konsultationen og møde dem med forståelse og interesse. Det er vigtigt, at man som læge lytter til, hvad borgeren har på agendaen, og får samlet op på tingene sammen. Tal kan ikke stå alene. Det er vigtigt at have indblik i borgerens liv, og det, der kan fylde, for at kunne tilpasse behandlingen bedst muligt og i sidste ende nå i mål med behandlingen, siger Eva Hommel.

Det er også den tilgang, hun selv møder sine patienter med. Hun vil gerne skabe et trygt rum med faglighed og åbenhed i konsultationen.

Det er fantastisk at se borgerne nå et nyt trin mod et bedre liv med diabetes. Men man skal jo ikke stoppe der. Måske er der andre områder, hvor man har brug for støtte. Jeg vil altid se på, hvad mere vi kan gøre.

Eva Hommel

Samtidig gør hun også noget ud af at anerkende den indsats, det kræver at have diabetes.

– Det er et virkelig stort arbejde at have diabetes 24/7 samtidig med, at man skal have et ungdomsliv og studie, eller familieliv med børn og arbejde til at fungere. Man har jo lidt 2-3 fuldtidsjob, så det kræver virkelig noget af personen med diabetes at kunne mestre alt det, siger Eva Hommel.

Derfor understreger hun også, at behandlere skal droppe de løftede pegefingre, men i stedet fokusere på at rose store og små fremskridt i mødet med personer med diabetes.

Glæde ved at gøre en forskel

Netop patienternes fremskridt er også noget af det, der giver Eva Hommel arbejdsglæde.

– Det er en god dag, når jeg kan se, at jeg gør en forskel i mit arbejde. Når jeg for eksempel har overbevist en borger om at prøve en pumpe, og personen vender tilbage en uge senere og fortæller, hvor stor en hjælp pumpen er. Det gør mig glad, når jeg har kunnet gøre noget for at lette mine borgeres liv med diabetes.

Eva Hommel gør helt tydeligt en stor forskel. Hun er blevet indstillet til behandlerprisen flere år i træk, og bare i 2024 er hun blevet indstillet af tre forskellige personer med diabetes. Nu er hun valgt som vinder af Behandlerprisen 2024. I indstillingerne lyder det blandt andet:

Eva er suveræn. Hun er dygtig, grundig, lyttende og giver sig altid tid til sine patienter. Hun er god til at forklare, og man går aldrig usikker hjem. Ville ønske, at alle kunne få den rådgivning og empati.
Eva Hommel
Eva har været min faste klippe i min diabetesbehandling og været bindeled til andre læger, som har behandlet nogle af de andre kroniske sygdomme, jeg har. Hun ser fornuften i at samle en gruppe læger omkring patienten og skaber en tryg tværfaglig behandling. Eva lytter altid og har respekt for mine ønsker til behandling. Hun giver ikke op og er altid klar til at hjælpe. Jeg kunne fortælle om mange gange, hvor Eva har hjulpet mig, men jeg vil slutte af med at skrive, at hun er en fantastisk læge og menneske.

Bedre behandling er målet

Som behandler er Eva Hommel glad for, at hendes patienter også har den oplevelse af konsultationen, som hun stræber efter.

– Det, de beskriver, er jo det, jeg gerne vil gøre for dem. Så jeg bliver virkelig beæret og rørt. Jeg er megastolt, og jeg synes, det er vildt imponerende, at nogle af mine borgere med diabetes har taget sig tid til at skrive indstillinger. Det gør mig utrolig glad – også på deres vegne. Det betyder jo, at det, jeg gør, fungerer for dem. Og det er jo det, jeg håber på hver dag i mit arbejde; at jeg kan gøre noget, som kan gøre deres behandling bedre.

Udviklingen arbejder for os

Og som Eva Hommel ser det, er der altid mere, hun kan gøre for at hjælpe sine patienter.

– Det er fantastisk at se borgerne nå et nyt trin mod et bedre liv med diabetes. Men man skal jo ikke stoppe der. Måske har man brug for hjælp til det psykiske? Måske er der andre områder, hvor man har brug for støtte. Så jeg vil altid se på, hvad mere vi kan gøre – og heldigvis arbejder udviklingen jo for os, så man kan hele tiden finde på noget nyt, siger Eva Hommel og henviser til den rivende udvikling, der er sket indenfor teknologi og diabetesbehandling.

Læs mere om de forskellige former for diabetesteknologi

– Vi har fået så mange hjælpemidler fra sprøjter og kanyler til sensorer og pumper, og der er sket så store fremskridt i behandlingen ikke kun af diabetes, men også inden for øjne, nyre, blodtryk og hjerte. Det betyder, at jeg kan tilbyde flere muligheder i behandlingen, så de kan få god livskvalitet og et godt liv med diabetes. Det er fantastisk, at vi har mulighed for at gøre så meget for den enkelte borger med type 1-diabetes.

Læs mere om behandlerprisen

Læs også: Se listen: Er din behandler nomineret til Behandlerprisen 2024?

Tak1

DIABETESFORENINGENS BEHANDLERPRIS

Prisen har til formål at hædre behandlere, der gør en særlig indsats indenfor diabetesområdet, og inspirere andre til at give mennesker med diabetes den optimale behandling, pleje, støtte, uddannelse og motivation. Prisen blev første gang uddelt i 2018.

Alle nominerede behandlere er indstillet af mennesker med diabetes, de har behandlet, eller deres pårørende. Vinderen udvælges af Diabetesforeningen.