Diabetesforeningen efter nye tal: Bliv testet og forebyg alvorlig følgesygdom

Over 150.000 danskere med type 2-diabetes har også en alvorlig følgesygdom som nyre-, øjne-, nerve- og hjertekarsygdomme, der i værste fald kan føre til hjertesvigt, nyresvigt og amputation. Det viser nye tal fra Diabetesforeningen, som med en ny alvorskampagne opfordrer alle til at lade sig teste for type 2-diabetes.

Ce659c6d 3E43 429C Af88 8Fa0d39f650a W 960
04. oktober 2024 | Af Claus Bøggild clb@diabetes.dk

Det er alvorligt nok i selv at få stillet diagnosen type 2-diabetes.

Men desværre er det også kun toppen af isbjerget – for med sygdommen kommer også risikoen for at få en række alvorlige følgesygdomme, der både er en katastrofe for den enkelte og koster samfundet dyrt.

Nye tal fra dataportalen Diabetestal.nu viser, at over 150.000 mennesker med type 2-diabetes i Danmark også kæmper med en af de mange alvorlige følgesygdomme, som nyre-, øjne-, nerve- og hjertekarsygdomme, der i værste fald kan føre til fx hjertesvigt, nyresvigt og amputation.

Det svarer til lidt under halvdelen af de over 330.000 danskere med type 2-diabetes.

Samtidig anslås det, at over 100.000 mennesker går rundt med sygdommen uden selv at være klar over det – og dermed uden at være i behandling – hvilket øger risikoen for følgesygdom markant.

Derfor kommer Diabetesforeningen med en kraftig opfordring til at lade sig teste for type 2-diabetes.

– De nye tal er et alvorligt vink med en vognstang. Vi opfordrer derfor danskerne til at teste deres risiko for type 2-diabetes, men samtidig er det politikernes ansvar at prioritere tidlig opsporing, så vi som samfund bliver bedre til at finde sygdommen, før den fylder. Og det er helt afgørende. For med en mere systematisk og målrettet screening af type 2-diabetes kan vi bremse udviklingen af følgesygdom, løfte livskvaliteten gevaldigt og aflaste et i forvejen presset sundhedsvæsen, siger Diabetesforeningens adm. direktør, Claus Richter.

En sund investering i fremtiden

De mange følgesygdomme og komplikationer har også en kontant pris for samfundet.

I et givent år koster alle dem, som får en diabeteskomplikation for første gang, samfundet 850 mio. kroner.

Diabetesforeningen arbejder for at indføre et nationalt screeningsprogram for type 2-diabetes, hvor alle i alderen 50-70 år tilbydes løbende screening hvert femte år.

– Konsekvenserne ved uopdaget type 2-diabetes er barske for både det enkelte menneske, der skal leve med de alvorlige følgesygdomme og komplikationer, og i særdeleshed for samfundsøkonomien. Derfor er der brug for konkrete initiativer, der sætter forebyggelse og screening i centrum og ser det som en sund investering i fremtiden – jo før, desto bedre, siger Claus Richter. 

Beregninger fra den sundhedsøkonomiske konsulentvirksomhed Kraka Economics viser, at der er god sundhedsøkonomi i forslaget.

For hver krone, der investeres i screeningsprogrammet, sparer samfundet 1,28 kroner – vundet ind på færre behandlingsomkostninger og mindre tabt arbejdskraft blandt personer med type 2-diabetes.

FAKTA:

  • Over 330.000 danskere har type 2-diabetes, og i 2030 skønnes det tal at være mindst 420.000.
  • Omkring en halv million danskere skønnes at have forstadie til type 2-diabetes - kaldet prædiabetes.
  • Tre T’er, som er mest almindelige symptomer på type 2-diabetes: Tørst, Tissetrang og Træthed.
  • Sundhedsstyrelsen opgør ekstraomkostningerne for type 2-diabetes til ca. 8 mia. kr. årligt.
  • Mennesker med type 2-diabetes dør i gennemsnit fem år tidligere end befolkningen uden diabetes.