Diabetesforeningen hjælper de glemte børn i skyggen af diabetes

Diabetesforeningen vil hjælpe den oversete gruppe af børn, der er pårørende til et nært familiemedlem med diabetes. Projektet er den første af sin slags i Danmark og skal tilbyde børnene et frirum, hvor de kan dele deres tanker og bekymringer.

Børn Som Pårørendene 1920X1080
03. august 2024 | Af Simon Festersen sfe@diabetes.dk

I Diabetesforeningens rådgivning kan alle børn og voksne, der er pårørende, få hjælp, trøst eller bare en voksen, der har tid til at lytte.

For diabetes er en alvorlig sygdom, og når den flytter ind i familien, er det ikke kun forældre eller søskende, der betaler prisen, men også børnene uden den kroniske sygdom.

Derfor søsætter Diabetesforeningen nu projektet ”Børn som pårørende”.

Børn i familier med diabetes kan føle sig udenfor, oversete, bekymrede og frustrerede, ligesom flere børn tager et alt for stort ansvar for diabetes og for familien som helhed.

Projektet vil via samtalegrupper, der ledes af frivillige, give børn i alderen 8-14 år et trygt frirum med plads til alt det, der fylder, når man er både barn og lever med en forælder eller søskende med diabetes.

– Vi ved, at børn, der vokser op med diabetes i den nærmeste familie, kæmper med svære følelser og oplevelser. Projektet skal komme ensomhed og mistrivsel til livs, da denne børnegruppe ofte bliver glemt, siger Ida Astrup Jørgensen, der er børne- og ungekonsulent i Diabetesforeningen og projektleder på ”Børn som pårørende”.

Store forventninger

Også videnskabelige studier bekræfter, at diabetes kan være en stor omvæltning for børnene.

Det skyldes bl.a., at børnene pludselig kan opleve at se sig selv som tilskuere til indlæggelse, insulinchok og diabetesstress hos de mennesker, de betror sig til.  

Projektet ”Børn som pårørende” vil netop adressere nogle af de følelser og oplevelser, børnene har. Og forventninger til projektet er store.

– Vi forventer, at de mange møder og samtaler i gruppeforløbene vil give os et unikt indblik i og ny viden om børnenes behov og erfaringer som pårørende. På den baggrund kan både vi og alle andre bedre tage hånd om børnene og sikre os, de ikke bliver glemt i livet med diabetes, siger Ida Astrup Jørgensen.

Læs mere

Om projektet "Børn som pårørende"

Studie om børn som pårørende til diabetes i Behandlerbladet side 14