Diabetesforeningen: Skolemad er en ambitiøs prioritering af børnene
Finansloven for 2025 afsætter 854 millioner kroner til en forsøgsordning med skolemad. Diabetesforeningen har længe kæmpet for at sætte tidligt ind, når det handler om vores børns trivsel, ved at sikre sunde, daglige måltider i folkeskolen.
- Det er utrolig glædeligt, at regeringen og forligspartierne vil afprøve en skolemadsordning. Det er en flot og ambitiøs investering i vores børns fremtid.
Sådan lyder Diabetesforeningens kommentar til det kommende nationale forsøg med skolemadsordning, som der afsættes 854 millioner kroner til i den nye finanslov for 2025.
Diabetesforeningen har længe kæmpet for at indføre obligatorisk skolemad i den danske folkeskole.
- Kort sagt handler det om bedre sundhed, mere læring og øget trivsel for børnene. Madvaner grundlægges i barndommen, og der er god videnskabelig dokumentation for, at de sunde vaner giver et godt helbred livet igennem, herunder forebygger overvægt og kroniske sygdomme. Diabetes er en stille sundhedskatastrofe, og i dag lever 330.000 danskere med type 2-diabetes. Derfor har Diabetesforeningen kæmpet for, at vi sætter tidligt ind, når det handler om vores børns trivsel, ved at sikre sunde, daglige måltider i folkeskolen, siger Claus Richter, adm. direktør i Diabetesforeningen.
Mætte børn lærer bedst
Hvert femte barn eller ung lever med overvægt, og børn med overvægt har en højere risiko for at udvikle type 2-diabetes.
Undersøgelser viser også, tre ud af fire børn i Danmark er sultne i løbet af en skoledag, og den seneste læsetestundersøgelse viser, at der er en klar sammenhæng mellem dårlige læsekundskaber og sult.
- Mætte børn lærer bare bedst, og skolemad lægger et sundt fundament under børnenes liv og hjælper med at mindske uligheden i samfundet. Så vi tror på, at den kommende forsøgsordning vil vise os alle, at en obligatorisk ordning med skolemad i folkeskolen kan gøre en positiv forskel for alle børn og unges generelle sundhed, indlæring og trivsel, siger Claus Richter.
Sverige har allerede stor erfaring med skolemad og kan vise overbevisende resultater i form af bl.a. øget uddannelseslængde og livsindkomst.
Brug for flere strukturelle skridt
Ifølge Diabetesforeningen er obligatorisk skolemad et vigtigt skridt mod et sundere Danmark, men der er brug for endnu flere strukturelle tiltag, der kan forebygge den stigende overvægt og fremkomsten af type 2-diabetes og løfte folkesundheden.
- Derfor håber vi, at politikerne vil fortsætte de gode takter og gøre de sunde valg til de lette valg, fx ved at fremme gode bevægelsesvaner og begrænse markedsføringen af usunde fødevarer mod børn. Vi står i Diabetesforeningen klar til at hjælpe med viden og erfaring, siger Claus Richter.