Danmark er simpelthen for lille til at have geografisk ulighed i sundhed

Vi spørger Monika Rubin, sundhedsordfører og politisk ordfører for Moderaterne, om, hvordan Danmarks kommende sundheds-reform skal indrettes for at imødekomme et stigende antal mennesker med kroniske sygdomme.

Monika Rubin Fotograf Marie Hald WEB
02. august 2024 | Af Claus Bøggild, Foto: Marie Hald clb@diabetes.dk

Denne artikel er oprindeligt bragt i medlemsmagasinet Diabetes, september 2024. 

Hvad skal indgå i en kommende sundhedsreform for at sikre ensartet højere kvalitet og en bedre sammenhæng for de mange danskere med kronisk sygdom?

– Konkret skal vi sikre, at behandlingen starter og slutter så nært som muligt på borgeren. Og at der er en tydelig sammenhæng mellem hospitaler, praktiserende læger, kommunale sundheds-tilbud og akutberedskabet. Vi skal også etablere en national IT-struktur, som sikrer datadeling og sammenhæng på tværs af sundhedsvæsenet.

Er Moderaterne parate til at indføre grundpakkeforløb med nationale krav for de store kroniske sygdomme?

– Danmark er simpelthen for lille til, at vi kan have geografisk ulighed i sundhed. I Moderaterne er vi åbne over for at gøre tingene anderledes, end de er i dag. Det er også derfor, vi gik til valg på behovet for en sundhedsreform. For Moderaterne er målet vigtigere end midlet, så det er klart, at vi er åbne over for alle input.

I den bedste af alle verdener burde alle med type 2-diabetes få adgang til en sensor.

Diabetesforeningen har foreslået, at mennesker, der er ramt af de store kroniske sygdomme, får en personlig behovs-styret behandlingsplan som en patientrettighed. Vil Moderaterne også indføre det i en kommende sundhedsreform?

– Det allervigtigste er, at patienten får den rette behandling og hurtigst muligt. Jeg vil holde fast i udsagnet om, at målet er vigtigere end midlet, og at vi i Moderaterne er åbne for at gøre tingene anderledes, end de er i dag, hvis det er nødvendigt.

Er Moderaterne parate til at stille flere nationale krav til forløb i det nære sundhedsvæsen, for eksempel krav til hvordan de praktiserende læger skal behandle borgere med de store kroniske sygdomme?

– Hvis man kigger på Danmark i dag, så ser vi, at der er dårligst adgang til sundhedstilbud i de områder, hvor sygdomsbyrden er størst. Det hænger jo ikke sammen, og der skal derfor investeres i det nære sundhedsvæsen. Blandt andet ved at praktiserende læger i områder med mange kronisk syge skal have mere tid til konsultationer, og at de også bliver honoreret for det. Samt at de skal have adgang til specialviden fra for eksempel ældre læger. På den måde kan vi sikre, at patienter med kroniske sygdomme får den bedst mulige behandling i det nære sundhedsvæsen.

Teknologi kan gøre mennesker med kronisk sygdom mere selvhjulpne og forebygge indlæggelser. Skal for eksempel periodisk blodsukkermåling med en sensor være en rettighed for personer med type 2-diabetes?

– I Moderaterne er vi på ingen måde teknologiforskrækkede, tværtimod. Den teknologi, vi har til rådighed, skal helt sikkert udnyttes til at gøre patienter med kroniske sygdomme mere selv-hjulpne. Og periodisk blodsukkermåling med en sensor er et godt eksempel på en teknologi, der kan hjælpe mennesker med diabetes til bedre at forstå og håndtere deres sygdom. Så i den bedste af alle verdener burde alle med type 2-diabetes få adgang til en sensor.

image-text
Forside Diabetes Magasinet 03 2024 WEB

Få historierne hjem til dig

Som medlem af Diabetesforeningen får du historierne fra magasinet direkte hjem i din postkasse. Magasinet udkommer fire gange om året.

Diabetes skal ikke være en kamp

Det kæmper vi for

Diabetes skal ikke være en kamp

Diabetesforeningen kæmper for alle danskere med diabetes. Diabetes er en sygdom, der vokser med alvorlig hast. Det er en stille sundhedskatastrofe – som vi vil give modstand.