Fusionsklinik udvikler nyt tilbud til personer med diabetes og ADHD

Fusionsklinikken i Slagelse startede i marts et pilotprojekt, der skal udvikle et nyt behandlingstilbud til personer med diabetes og ADHD. Det er glædeligt og meningsfuldt, mener Diabetesforeningen.

Innovation Fusionsklinikken ADHD Diabetes WEB
01. august 2024 | Af Oliver Gohr ogo@diabetes.dk

I Slagelse behandler Fusionsklinikken personer med diabetes og alvorlig psykisk sygdom. I marts startede klinikken et pilotprojekt, der resulterer i, at tilbuddet også omfatter personer med diabetes og ADHD. En beslutning, som Diabetesforeningens forskningschef, Tanja Thybo, ser positivt på:

– Jeg synes, det er et virkelig godt tilbud. I forvejen synes jeg, at det er et godt tilbud, men det giver god mening, at der nu bliver åbnet op for, at personer med ADHD kan blive inkluderet. Når man er multisyg, så bliver man tilset i et ambulatorium for noget og i et andet ambulatorium for noget andet, og behandlingsstederne snakker ikke nødvendigvis sammen, så det er virkelig godt, at det bliver slået sammen.

ADHD kan påvirke diabetes

Kombinationen af diabetes og ADHD er slet ikke ukendt. Faktisk er der en stor del af personer med diabetes, der samtidigt har ADHD. Grunden kendes ikke. Dog ved man, at den specifikke kombination kan få konsekvenser for den enkelte:

– ADHD kan påvirke ens diabetes, fordi man på grund af for eksempel koncentrationsbesvær kan have svært ved at få taget medicinen og få fuldført de rutiner, som følger med diabetes. Man kan gå til behandling for sin ADHD, men der har behandlerne ikke nødvendigvis med i ligningen, at man har diabetes, og derfor kan man gå glip af vigtig læring om medicin og behandling samt tips og tricks til at håndtere ens diabetes.

Derudover kan ADHD-medicinen også påvirke negativt, da det kan sænke appetitten, hvilket vil forstyrre behandlingen af ens diabetes:

– Det giver bare rigtig god mening at behandle de to ting samtidigt. Jeg har fx for ganske nyligt talt med en ung mand med diabetes og ADHD. Han kunne fortælle om et helt forstyrret spisemønster: ADHD-medicinen tager appetitten, men når medicinen klinger af, spiser han helt uhæmmet og forkert i forhold til sin diabetes, udtaler centerchef og leder af klinikken Mette Wallbohm Olsen til Region Sjælland.

Det eneste tilbud af sin slags

Personer med diabetes og ADHD bliver på Fusionsklinikken tilbudt et pakkeforløb, hvor de blandt andet skal afprøve forskellige teknikker til at få styr på kosten og værktøjer, der skal hjælpe dem med at skabe struktur i hverdagen. De vil både modtage individuelle samtaler og behandling og deltage i gruppeforløb.

Alle medarbejdere på Fusionsklinikken har fået et certificeringskursus i behandling af ADHD. De første personer med diabetes og ADHD blev en del af pilotprojektet, der skal teste forløbet, i marts. Personerne bliver rekrutteret til pilotprojektet i samarbejde med Ambulatorium for Hormonsygdomme på Slagelse Sygehus.

– Så vidt jeg er orienteret, er Fusionsklinikken i Slagelse det eneste sted, der tilbyder dette. Det er et super godt tilbud, så vi glæder os til at følge med i projektet fremadrettet, siger Tanja Thybo.'

Læs mere om projektet: Nu får patienter med ADHD også plads i Fusionsklinikken

Indholdsboks

Diabetes og ADHD

Diabetes og ADHD er to alvorlige diagnoser at have på samme tid. Læs her, hvad der er vigtigt at være opmærksom på.