Man er et kvaj, hvis man siger nej til sådan en mulighed

Et brugerpanel af mennesker med forskellige typer diabetes og pårørende har det afgørende ord i udvælgelsen af, hvem der modtager Diabetesforeningens forskningslegater. Jannik Fausing deltog i brugerpanelet til legatuddelingen 2024.

Jannik Fausing WEB
20. maj 2024 | Af Oliver Gohr ogo@diabetes.dk

Jannik Fausing deltog i Diabetesforeningens brugerpanel. 33 år, type 1-diabetes siden 1998. Butikschef i 365. Frivillig i Diabetesforeningens roadshow.

– Jeg blev spurgt, om jeg ville deltage, og min første tanke var: hvorfor ikke? Det er altid sundt at udvide sin horisont og prøve ting, man ikke har prøvet før. Jeg kan godt lide at dyrke nogle kompetencer, og det kunne jeg i den grad få lov til i brugerpanelet. Jeg kunne både være social på en anden måde end normalt, og så blev jeg jo også bare meget klogere. Jeg tror på, at man kan lære meget ved at holde sin kæft og lytte lidt en gang i mellem. Jeg synes også, at man altid skal være nysgerrig, og her var muligheden for at få et indblik i en anden verden, jeg ikke er så vant til. Så synes jeg, man er et kvaj, hvis man siger nej til sådan en mulighed. Den får man ikke hver dag.

– Jeg synes, det var virkelig interessant at være en del af panelet. Det var især fedt at mærke forskernes passion omkring deres projekt. Det var meget svært ikke at leve sig ind i det og blive meget investeret i det, da man mærkede energien omkring projekterne. Der var især et projekt, som virkelig fangede mig, som jeg virkelig blev glad for. Der blev jeg nærmest sur over, at jeg ikke måtte give alle stemmer til et enkelt projekt.

– Det var fedt at få muligheden for at være med! Jeg kunne godt mærke, at det var en smule angstprovokerende at sidde mellem fagpersoner og skulle have lige så meget at sige som dem. Jeg hørte, hvad de sagde, men jeg forstod nok ikke lige så meget, som de selv gjorde. Der, synes jeg, det var lidt svært at stille de hverdagsagtige spørgsmål, som jeg sidder med, men så måtte jeg huske på, at der er lavet et brugerpanel for at få flere øjne på. Og det var jo en stor oplevelse og en kæmpe læring at være med til at vælge sådan nogle projekter. Der kommer også en lille følelse af ansvar, når man sidder i sådan et panel og skal dele penge ud til forskning.