Nu kan du sende din lægeattest til kørekort digitalt

Tiden, hvor lægeattester skal afleveres fysisk på kommunen, er forbi. Fra 1. januar 2024 blev det muligt at indsende lægeattester digitalt. En mulighed, som Diabetesforeningen håber, vil nedbringe sagsbehandlingstiden på kørekort for mennesker med diabetes.

Digitale Attester Koerekort
18. januar 2024 | Af Ninett Rohde Brandt nrb@diabetes.dk

Når mennesker med diabetes skal have kørekort, følger der ekstra krav og begrænsninger med. For nogle personer med diabetes gælder deres kørekort kun i op til fem år, og hver gang en person med diabetes skal forny eller ansøge om et kørekort, skal de også levere en lægeattest.

Den lægeattest skulle før i tiden afleveres fysisk på kommunen, men fra 1. januar 2024 trådte en ny bekendtgørelse i kraft, der nu gør det muligt at indsende lægeattester til kørekort digitalt. En nyhed, der glæder Diabetesforeningens administrerende direktør, Claus Richter.

– Personer med diabetes har i forvejen nok at se til, når de skal have et hverdagsliv med arbejde, familie og behandling til at gå op. Reglen om, at lægeattesten skulle indleveres fysisk på kommunen, gjorde processen om at forny og ansøge om kørekort unødigt besværlig. Derfor er vi glade for den nye bekendtgørelse, der forhåbentlig vil gøre processen mere smidig for medlemmerne, siger han.

Håber på hurtigere sagsbehandling

Den nye bekendtgørelse er en del af en generel digitalisering af processen ved ansøgning om kørekort som led i en aftale mellem Regeringen og KL. Færdselsstyrelsen forventer, at muligheden for at indsende lægeattester digitalt vil optimere sagsbehandlingsprocessen:

– Det sker ofte, at kommunerne må returnere lægeattester til læger, fordi oplysningerne er utydelige, eller attesten er udfyldt forkert. Derfor skal lægeattesten gøres digital, så vi mindsker risikoen for fejl. Det vil formentlig betyde, at færre attester skal sendes retur, så kommunerne kan udnytte ressourcerne bedre, siger Anne Mikkelsen, kontorchef i afdelingen for kørekort, uddannelse og administration i Færdselsstyrelsen.

Diabetesforeningen har før beskrevet, at mennesker med diabetes har oplevet længere ventetid på kørekort. Ifølge Færdselsstyrelsen var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i forbindelse med ansøgninger eller fornyelser af kørekort, hvor ansøgerne har anmærkninger i forhold til helbredet – som fx diabetes, 26 dage i december 2023.

– Længere sagsbehandlingstid stiller personer med diabetes i en unødig venteposition, som kan være en udfordring for de mange, som er afhængige af et kørekort for at kunne passe deres job eller få hverdagen til at hænge sammen. Vi håber, at den nye bekendtgørelse på sigt vil gøre sagsbehandlingen hurtigere for personer med diabetes, så de ikke skal vente længere på deres kørekort, blot fordi de har diabetes, siger Claus Richter, administrerende direktør i Diabetesforeningen.

Diabetesforeningen kæmper fortsat for at ændre reglerne for varighedsbegrænsninger på kørekort for personer med diabetes, som er bestemt af fælles EU-regler på området. Læs om Diabetesforeningens kamp for nye kørekortregler for mennesker med diabetes

Ring til Diabetesrådgiverne

Har du spørgsmål?

Ring til Diabetesrådgiverne

Hver dag rådgiver vi personer med diabetes – vi kan også hjælpe dig. Ring på tlf. 63 12 14 16.