Ny opgørelse: 600 mennesker med diabetes fik en amputation i 2023

600 mennesker med diabetes fik sidste år amputeret et ben, en forfod eller en tå, ifølge et ny opgørelse fra databasen diabetestal.nu. Det er 600 for mange, mener Diabetesforeningen og foreslår at gøre vejen til sårbehandling på hospitalet kortere. Forslaget får officiel opbakning.

Fod Amputationer Web 1920X1080
05. marts 2024 | Af Simon Festersen sfe@diabetes.dk

Sidste år havnede 600 mennesker med diabetes på operationsbordet og fik amputeret enten et ben, en forfod eller en tå. Over en årrække har antallet ligget stabilt.

Det viser en ny opgørelse af Diabetesforeningens dataværktøj diabetestal.nu, der samler omfattende data fra en række registre og kliniske databaser.

Og det er 600 for mange, mener Diabetesforeningen.

- En amputation er ikke kun en tragedie for det enkelte menneske med diabetes, men trækker samtidig store veksler på sundhedsvæsnets i forvejen knappe ressourcer. En enkelt amputation koster cirka en halv mio. kroner. Det skal vi for alt i verden undgå, siger Diabetesforeningens adm. direktør, Claus Richter.

Den hyppigste årsag til amputation er diabetiske fodsår, som i løbet af få dage kan sprede sig og medføre amputation. Tid er med andre ord en afgørende faktor i behandlingen. Det står også klart oven på amputationssagen, der begyndte i 2022, og hvor det kom frem i medierne, at flere mennesker unødigt havde fået amputeret et ben.  

Et diabetisk fodsår kan ikke vente til på mandag, når lægen får tid – mens skaden vokser i omfang.

Diabetesforeningen kommer derfor med et konkret forslag, der giver alle landets autoriserede fodterapeuter mulighed for at henvise patienten direkte til specialiseret sårbehandling på hospital eller ambulatorium – uden om den praktiserende læge – for hurtigst muligt at kunne igangsætte den rette behandling.

I dag er det kun muligt i to ud af fem regioner, nemlig i Region Sjælland – og Region Syddanmark er på vej med samme mulighed i foråret 2024.

- Et diabetisk fodsår kan ikke vente til på mandag, når lægen får tid – mens skaden vokser i omfang. Vi må og skal springe de fordyrende og unødige barrierer over. Derfor opfordrer vi de øvrige tre regioner til hurtigst muligt at sikre direkte adgang for de mange tusinde danskere, der lever med diabetes, og som inden for få år vil stige til knap en halv mio.

- Med sammenhængende behandling over hele landet kan vi forebygge et regionalt postnummerlotteri og nye amputationssager, siger Claus Richter.

Som tilsynsmyndighed har også Styrelsen for Patientsikkerhed fulgt amputationssagen tæt.

Det er blandt andet på baggrund af erfaringerne herfra, at styrelsens direktør, Anette Lykke Petri, bakker op om Diabetesforeningens forslag om direkte adgang.

– Set fra mit bord kan det gøre en stor forskel. Hurtig fysisk eller virtuel adgang til specialister på sygehusene er alfa og omega, når der er tale om komplicerede fodsår og begyndende koldbrand. Jeg er tryg ved, at de autoriserede fodterapeuter kan vurdere, hvornår der er brug for en specialist. Forslaget vil være et i led i et større fokus på forebyggelse og det nære sundhedsvæsen, siger hun.

Diabetesforeningen foreslår også at fjerne egenbetalingen for sårbeskæring ved praktiserende fodterapeuter. Det sker for at komme uligheden til livs og sikre, at alle får samme mulighed for at forebygge amputation. 

Læs mere

600 amputationer er 600 for mange

Pas godt på dine fødder

Fod Amputationer 1080X1080

600 er 600 for mange

600 personer med diabetes betaler hvert eneste år prisen, når de får foretaget en amputation. Det, mener vi, er 600 for mange. Læs her, hvordan vi løser udfordringen.