Postnummerlotteriet for sensorer til type 1-diabetes slutter i 2026

Nu kan alle med type 1-diabetes forvente at få en sensor i 2026 – uanset hvor de bor. Regionsrådet i Region Nordjylland har nemlig besluttet at afsætte flere penge til at få sensorer hurtigere ud til alle voksne med type 1-diabetes. Diabetesforeningen har længe presset på for at få regionen til at skrue op for tempoet for uddeling af sensorer, og regionens beslutning er en kæmpe sejr og forløsning på vores mangeårige kamp mod postnummerlotteriet, siger Diabetesforeningens adm. direktør.

Slut Med Postnummerlotteri WEB
26. september 2024 | Af Ninett Rohde Brandt nrb@diabetes.dk

Efter mange års kamp for lige adgang til diabetesteknologi er der endelig lys for enden af tunnelen.

Det står klart, efter budgetaftalen 2025 for Region Nordjylland afslører, at regionen har afsat flere penge til at få sensorer hurtigere ud til alle voksne med type 1-diabetes. Helt konkret bliver der afsat 7 millioner kroner ekstra for at sikre, at regionen når i mål med tildeling af sensorer til voksne med type 1-diabetes i 2025.

Det er en kæmpe sejr i kampen mod postnummerlotteriet, at alle med type 1-diabetes nu kan forvente at få en sensor allerede i 2026.

Nyheden kom to uger efter, at budgetaftalen 2025 for Region Midtjylland afslørede, at den midtjyske region har afsat yderligere 12 millioner ekstra til sensorer i 2025. Det betyder, at alle voksne med type 1-diabetes i Region Midtjylland kan få tilbudt en sensor senest i løbet af 2026.

Læs også: Hurtigere adgang til sensorer i Region Midtjylland

– Diabetesforeningen kæmper for at mindske den geografiske ulighed i Danmark, så alle får tilbudt den nødvendige diabetesteknologi samtidig, uanset hvor i landet de bor. Derfor har vi presset på for, at de skruede op for tempoet i Region Midtjylland og Region Nordjylland. Her stod personer med type 1-diabetes til at skulle vente markant længere tid på en fuld udrulning af sensorer, end i de andre tre regioner, der ruller teknologien ud i år og næste år. Vi er glade for, at begge regioner har lyttet og prioriteret at få sensorteknologien hurtigere ud til deres borgere, siger Claus Richter, adm. direktør i Diabetesforeningen.

En kæmpe sejr i kampen mod postnummerlotteriet

I oktober 2023 gav alle landets fem regioner via deres budgetter grønt lys til Behandlingsrådets anbefaling om at tilbyde en sensor til alle voksne med type 1-diabetes. Men mens Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Syddanmark forventede at være i mål i løbet af 2025, måtte personer med type 1-diabetes ruste sig med tålmodighed i Region Midtjylland og Region Nordjylland, hvor regionernes budgetter i første omgang kun rakte til at være i mål med udrulning af sensorer i 2028.

Læs også: 3 ud af 5 regioner giver sensorer til alle med type 1-diabetes i 2024

– Det er en kæmpe sejr i kampen mod postnummerlotteriet, at alle med type 1-diabetes nu kan forvente at få en sensor allerede i 2026 og ikke skal vente til 2028. Det er virkelig positivt, for teknologien løfter behandlingen i en sådan grad, at risikoen for følgesygdomme og komplikationer som amputationer, nervesygdomme, blindhed og tidligere død bliver markant mindre. Det er godt for mennesker med diabetes, men det letter også presset på sundhedsvæsenet og gavner samfundsøkonomien. Og med opprioriteringen af området i Region Midtjylland og Region Nordjylland tager vi også et stort skridt mod at mindske ulighed i sundhed, siger Diabetesforeningens adm. direktør, Claus Richter.

Læs også: Sæt politisk handling bag Behandlingsrådets anbefaling

Sensorer kan gøre en kæmpe forskel for mennesker med type 2-diabetes uanset medicinsk behandling, fordi den styrker egenbehandlingen. I Diabetesforeningen vil vi derfor kæmpe for, at næste skridt bliver en permanent ordning, der omfatter endnu flere, der har gavn af teknologien.

Kampen for teknologi til type 2-diabetes fortsætter

Diabetesforeningen kæmper fortsat for, at alle mennesker med diabetes får adgang til det rette udstyr – også uanset diabetestype.

– Vi glemmer ikke de over 14.000 mennesker med type 2-diabetes, der tager insulin flere gange dagligt, som har samme behov for en sensor, hvilket Dansk Endokrinologisk Selskab også er kommet frem til, siger Claus Richter.

En aftale mellem regeringen, KL og Danske Regioner gav i december grønt lys til en forsøgsordning, hvor ca. 4.000 mennesker med type 2-diabetes, der tager insulin flere gange dagligt, får tildelt en sensor. Forsøgsordningen løber i perioden 2025-2026.

–  Forsøgsordningen er et vigtigt skridt mod en mere moderne og individuel behandling af personer med type 2-diabetes, siger Claus Richter og fortsætter:

– Sensorer kan gøre en kæmpe forskel for mennesker med type 2-diabetes uanset medicinsk behandling, fordi den styrker egenbehandlingen. I Diabetesforeningen vil vi derfor kæmpe for, at næste skridt bliver en permanent ordning, der omfatter endnu flere, der har gavn af teknologien, siger Claus Richter.

Læs også: Ny teknologiaftale er en sejr for mennesker med type 2-diabetes

Send en SMS med teksten SENSOR til 1416 og giv et bidrag på 50 kroner eller vælg selv beløbet herunder.

kr