Se på økonomiske gevinster ved at holde befolkningen sund og rask

Det er afgørende at investere i danskernes sundhed frem for kun at helbrede, når først sygdommen er indtruffet. Beregninger fra Kraka Economics viser hvorfor.

KRAKA 1920X1080 2
14. oktober 2024 | Af Simon Festersen sfe@diabetes.dk

Debatindlæg bragt i Børsen af Diabetesforeningens adm. direktør, Claus Richter, og Peter Mogensen, CEO i den samfundsøkonomiske tænketank Kraka Economics. 

Ved Folketingets åbning i starten af oktober stod statsminister Mette Frederiksen på talerstolen og fremhævede i sin åbningstale regeringens prioritering af kronikerpakkerne i den kommende sundhedsreform, som med hendes egne ord vil skabe “stor tryghed i en utryg situation”.

Vi klappede i hænderne, for det er et meget vigtigt element i fremtidens nære sundhedsvæsen - et sundhedsvæsen, der vil sætte patienten først, skabe bedre sammenhæng i behandlingen og give lige adgang til sundhed.

Men kronikerpakker vil faktisk også spare penge for samfundet, viser beregninger fra Kraka Economics, og understreger samtidig, hvor vigtigt det er at investere i sundhed. 

Mere forebyggelse

For når befolkningen bliver ældre og ældre, og flere danskere får kroniske sygdomme, kræver det, at sundhedsvæsnet omstiller sig.

Vi får et stigende behov for at sikre vores gode helbred efter diagnosetidspunktet og fokusere mere på forebyggelse og opsporing, som kan forsinke udviklingen af kronisk sygdom, f.eks. type 2-diabetes, som 330.000 danskere har.

Et større fokus på forebyggelse vil løfte folkesundheden og samtidig fungere som et værn mod alvorlig følgesygdom, mens den tidlige opsporingsindsats gør os i stand til at finde sygdommen, før den fylder og lægger beslag på ressourcerne i sundhedsvæsnet og indskrænker den enkeltes mulighed for at varetage et arbejde.

Grundpakkeforløb for store kroniske sygdomme som type 2-diabetes, KOL og gigt - som regeringen foreslår i sit sundhedsudspil - er netop et afgørende skridt mod denne omstilling.

Læg dertil, at nye beregninger fra Kraka Economics viser, at gevinsten alene ved at indføre grundpakkeforløb for mennesker med nydiagnosticeret type 2-diabetes er på 132 mio. kr. årligt.

Grundpakkeforløb omfatter bl.a. tidlig og systematisk screening for helbredstilstand og følgesygdomme, patientuddannelse, rehabiliterende træning, tovholder på tværs af sektorer og regelmæssig opfølgning - plus en behovsstyret behandlingsplan som en patientrettighed.

Det vil ifølge Kraka Economics give en gevinst på over 45 mio. kr. i form af færre udgifter til behandling af følgesygdomme og over 86 mio. kr. som følge af mindre sygefravær, fordi mange får bedre styr på deres sygdom.

Og der vil formentlig være yderligere fortjeneste på de andre store kroniske sygdomme, hvor en tidlig og systematisk indsats kan forebygge forværring, indlæggelser og operationer.

På den baggrund anbefaler vi, at Finansministeriets regnemaskine i højere grad inddrager de økonomiske effekter ved at investere i forebyggelse og tidlig opsporing i prioriteringen af fremtidens velfærd på sundhedsområdet.

Med andre ord er det på tide at flytte fokus fra kun at behandle sygdomme til også at se på de økonomiske gevinster ved at holde befolkningen sund og rask.

Læs mere

Kronikerpakker kan spare samfundet for 132 millioner om året