Ugentlig basalinsulin er på vej
Forskere har udviklet et ugentligt basalinsulin til brug for både type 1- og type 2-diabetes. Teknologi & Innovation giver dig en status på udviklingen af insulinet, der kan reducerer antallet af basalinsulin-stik til max 52 stik om året.
Basalinsulin er langsomtvirkende insulin, der sørger for, at kroppen vedligeholder et basalt insulinniveau om natten og mellem dagens måltider. Indtil nu har personer med insulinkrævende diabetes, der ikke bruger pumpe, skullet tage basalinsulin én til to gange om dagen, men den tid kan snart være forbi.
Forskere har nemlig udviklet et ugentligt basalinsulin til brug for både type 1- og type 2-diabetes, og ugeinsulinet er allerede nu godkendt til markedsføring i EU, Canada, Australien, Japan og Schweiz. Det vides endnu ikke, hvornår ugentlig insulin kommer på markedet i Danmark.
Et forbehold omkring ugeinsulinet har været den store dosis, der skal til for at administrere nok basalinsulin til hele ugen. Konkret har det handlet om, hvorvidt den store dosis gav risiko for flere lave blodsukre. Men studier viser, at ugeinsulinet har samme effekt som at tage den nuværende basalinsulin én gang om dagen.
Al medicin har en begrænset virkningstid i kroppen. Insulinmolekylet i ugeinsulinet er stabiliseret, fordi det binder sig stærkere til albuminet i blodet.
Albuminet fungerer som en form for inaktivt insulindepot, der langsomt frigør ugeinsulinet for at holde blodsukkeret stabilt. Denne proces forlænger insulinets virkningstid i kroppen, så insulinet virker i en uge.
Fordel: Ugeinsulinet reducerer antallet af basalinsulin-stik fra mindst 365 stik til max 52 stik om året.
Ulempe: Man kan ikke hurtigt stoppe behandlingen med ugeinsulinet, da det er aktivt i kroppen i over en uge.