Over 90.000 mennesker med type 2-diabetes risikerer at miste ben, fod eller tå

Nyt forslag i Region Hovedstaden vil gøre vejen til behandling af alvorlige fodsår på hospitalet så kort som muligt for mennesker med type 2-diabetes, så de ikke skal forbi egen læge først. Diabetesforeningen opfordrer de sidste to regioner, der ikke har direkte henvisningsret fra en fodterapeut, til at skabe lighed i sundhed i Danmark.

AMPUTATION Istock
22. februar 2025 | Af Claus Bøggild [email protected]

600 mennesker med diabetes i Danmark fik i 2023 amputeret et ben, en forfod eller en tå for første gang.

Og den hyppigste årsag til amputation er diabetiske fodsår, som i løbet af få dage kan sprede sig fra en uskyldigt udseende rød plet til tab af en fod eller et ben, hvis ikke der bliver handlet hurtigt nok.

Alligevel risikerer over 90.000 mennesker med type 2-diabetes i Danmark, der behandles hos en praktiserende læge, at miste et ben, en fod eller en tå på grund af unødige og tidsforlængende barrierer.

De bor i Region Midtjylland og Region Nordjylland, hvor det ikke er muligt for fodterapeuter at henvise mennesker med alvorlige fodsår direkte til behandling på et sårambulatorie på hospitalet, uden at de skal forbi egen læge først, så kostbar tid går tabt.

Et klart tilfælde af ulighed i sundhed, mener Diabetesforeningen.

- Det er utroligt, at vi stadig har en farlig og uforståelig ulighed i Danmark, som rammer mennesker med diabetes. Mange diabetiske fodsår kan simpelthen ikke vente til på mandag, når den praktiserende læge har tid. I et udfordret sundhedsvæsen må det være en vigtig prioritet at adressere de underliggende årsager til amputationer, så vi får færre af dem. Den nye sundhedsreform har som guideline, at vi skal springe fordyrende og unødige barrierer over, og her er der mulighed for at redde både fødder og ben hos mennesker med diabetes, siger Claus Richter, adm. dir. i Diabetesforeningen.

Stadig ulighed i sundhed i Danmark

Den direkte henvisningsret bakkes også op af Styrelsen for Patientsikkerhed, der via sin rolle som tilsynsmyndighed i amputationsskandalen fra 2022 er ekspert på området.

Hidtil har kun Region Sjælland og Region Syddanmark valgt at gøre vejen til behandling af fodsår på hospitalet så kort som muligt for de mennesker, der bliver tilset af en fodterapeut.

Men nu får de 76.000 mennesker med type 2-diabetes i Region Hovedstaden, der behandles i almen praksis, en hjælpende hånd.

Læs: Glæde i Region Hovedstaden: Direkte henvisning ved alvorlige fodsår på vej

Et forslag fra Radikale Venstre om at give fodterapeuterne direkte henvisningsret har netop fået bred politisk opbakning i regionsrådet.

- Derfor skal der lyde en stor ros til politikerne i Region Hovedstaden for at sikre, at kostbar tid ikke går tabt. Diabetesforeningen har tidligere opfordret Danske Regioner til at sikre en ensartet model i alle regionerne for direkte henvisning til specialiseret fodbehandling, og jeg appellerer til de to sidste regioner i Jylland om hurtigst muligt at ligestille mennesker med diabetes i hele landet. En amputation koster ifølge Sundhedsstyrelsen op mod en halv million kroner, og er dermed ikke kun en tragedie for det enkelte menneske, men tærer samtidig på sundhedsvæsnets knappe ressourcer. Så det er bare med at komme i gang og forebygge et regionalt postnummerlotteri og nye amputationssager, siger Claus Richter.

Den kommende mulighed for at henvise patienter direkte til hospitalet i Region Hovedstaden skal først behandles i Udvalget for Det Nære og Sammenhængende Sundhedsvæsen, før det er en realitet.

Sådan passer du godt på dine fødder

    Sådan passer du godt på dine fødder
  • Undgå rygning og hold dit langtidsblodsukker stabilt

    + -

    Rygning og ustabilt langtidsblodsukker øger risikoen for dårligt blodomløb, og det øger risikoen for at få fodsår. 

  • Hold dine fødder rene

    + -

    Vask dine fødder i lunkent vand hver dag. Brug en mild sæbe med pH-værdi på 6-7. Undgå fodbad og kraftig sæbe, da det udtørrer huden. Hvis du har nedsat følesans, skal du passe på, at vandet ikke bliver for varmt.

  • Tør fødderne grundigt

    + -

    Tør dine fødder grundigt, når du har været i bad. Især mellem tæerne, hvor der er størst risiko for at få fodsvamp.

  • Brug fed fodcreme hver dag

    + -

    Nervebetændelse kan give tør hud. Brug derfor en fed fodcreme hver dag for at holde huden smidig (dog ikke mellem tæerne, hvor der skal være tørt).

  • Undgå sko, der klemmer

    + -

    Gode tips om sko:

    1. Stil dig på et stykke papir, tegn føddernes omrids ved at lægge 2-3 mm til og klip ud – så har du skabeloner til at vurdere fodtøj ud fra, før du prøver på (skabelonen skal kunne ligge fladt i skoene uden at bøje op ad indersiderne)
    2. Skoens såler skal være bøjelige
    3. Overlæderet skal være blødt
    4. Tåkappen skal være rummelig og høj, og hælkappen solid
    5. Skoen skal være bredest der, hvor foden er bredest
    6. Dine sko skal sidde godt fast om foden
    7. Brug aldrig sandaler med rem mellem tæerne, gå ikke i træsko, gå ikke barfodet og ryst skoene for sten og andre ting, før du tager dem på
    8. Tal med din fodterapeut om, hvorvidt du kan have gavn af indlæg, som kan aflaste de steder, hvor trykket på foden er størst
    9. Køb altid sko sidst på dagen, hvor dine fødder er størst
  • Skift strømper hver dag

    + -

    Dine strømper skal være rummelige over tæerne og ikke have hverken sømme eller kantelastik.

    • Har du varme fødder? Brug strømper af bomuld og evt. et præparat til at reducere fodsved.
    • Har du kolde fødder? Brug strømper af uld og stimuler fødderne med massage, fodgymnastik og kredsløbsøvelser (undgå varmepude og fodmassagebad)

    Se hjælpemidler til fødderne i netbutikken

  • Klip tåneglene lige over

    + -

    Klip dine tånegle, når du lige har vasket fødder, for så er neglene bløde. Klip ikke for tæt på huden, og klip neglene lige over, for så reducerer du risikoen for nedgroede negle.

  • Se dine fødder efter hver dag

    + -

    Undersøg dine fødder hver dag. Evt. med et spejl, hvis det kniber med at se hele foden.

    • Tjek om huden er glat, hel og uden røde pletter på overside, underside og mellem alle tæerne
    • Tjek, om der er forandringer i/på neglene, og om der er tendens til hård hud eller revner – f.eks. på hælen

    Gå aldrig selv i gang med at behandle hård hud. Det skal lægen eller fodterapeuten gøre.

  • Gå regelmæssigt til fodterapeut

    + -

    Din læge kan henvise dig til en statsautoriseret fodterapeut. Få tjekket dine fødder så ofte, som fodterapeuten anbefaler.

Kend Dine Fødder

Kig ned en gang om dagen

Når du har diabetes, kan det blive sværere at mærke, når skoen gnaver. Kig ned en gang om dagen - så er du altid klar til det næste skridt.

Få flere tips til at passe godt på dine fødder

Fod Amputationer 1080X1080

600 er 600 for mange

600 personer med diabetes betaler hvert eneste år prisen, når de får foretaget en amputation for første gang. Det, mener vi, er 600 for mange. Derfor kalder vi på handling. Nu.