Modtagere af Diabetesforeningens handlingspris 2023

Handlingsprisen

Indstil et projekt til Handlingsprisen 2024. Diabetesforeningens Handlingspris gives til projekter, der gør noget ekstra for mennesker med type 2-diabetes.

Igen i år uddeles  Diabetesforeningens Handlingspris i forbindelse med Sundhedspolitisk Åbningsdebat på Christiansborg d. 24. september 2024.

Prisen gives i anerkendelse af et projekt eller initiativ, der bidrager til at gøre noget særligt for mennesker med diabetes. Diabetesforeningen udvælger sammen med et panel bestående af eksperter på området det bedste projekt eller initiativ, og belønner det med 10.000 kr.

I dag oplever alt for mange mennesker med diabetes en usammenhængende behandling, hvilket efterlader dem med ansvaret som stifindere i sundhedssystemet. Sammenhæng har betydning for kvaliteten af behandlingen, for mangel på sammenhæng øges risikoen for at information går tabt, for fejl og for forværring af sygdom. Sammenhæng har også betydning for, hvor tilfredse mennesker med kronisk sygdom er med deres behandling og dermed for, hvordan de indgår i og tager imod behandlingen.

Derfor ønsker Diabetesforeningen at hædre et projekt, som bygger bro på tværs af sektorer, behandlingssteder, og fagligheder. Prisen tildeles et projekt eller initiativ, der bidrager med at skabe sammenhæng, og gør det lettere for mennesker med diabetes at navigere sikkert igennem behandlingen.

Sådan indstiller du et projekt

Hvis du ønsker at indstille et projekt eller indsats til Handlingsprisen, skal du blot udfylde indstillingsskemaet og sende det til kvo@diabetes.dk, senest d. 12. august 2024.

Andet materiale med relevans for projektet må også gerne sendes med som bilag.

Det vindende projekt eller indsats vil få besked i løbet af august måned. Overrækkelse af prisen vil foregå til Sundhedspolitisk Åbningsdebat arrangeret af Diabetesforeningen d. 24. september 2024.

Hvis du har spørgsmål til prisen kan du kontakte politisk konsulent Maria Iversen på mai@diabetes.dk 

Hent indstillingsskemaet her

Baggrund

Diabetes er en kronisk og kompleks sygdom, og derfor vil de fleste med diabetes have langvarig og hyppig kontakt med forskellige dele af sundhedsvæsenet. Det stiller krav til koordination og kommunikation.

Desværre oplever alt for mange mennesker med diabetes oplever en usammenhængende behandling. En undersøgelse lavet af Diabetesforeningen svarer kun 37 procent, at de oplever en god sammenhæng mellem forskellige sektorer.

Samtidig er der meget der tyder på, at oplevelsen af sammenhæng øger patienttilfredsheden. 96 procent af mennesker med diabetes, der oplever god sammenhæng, er også tilfredse med deres behandling. Mens kun 52 procent, der ikke oplever sammenhæng, er tilfredse med deres behandling.

Der findes dog også gode eksempler på veje til bedre sammenhæng. Diabetesforeningen ønsker at fremhæve disse eksempler, som kan inspirere og skabe grobund for mere samarbejde på tværs.
Derfor uddeler Diabetesforeningen i år Handlingsprisen til et projekt eller initiativ, der har gjort en særlig indsats for at sikre mere sammenhængende forløb, på tværs af sektorer, for personer diabetes. Med prisen følger et diplom og 10.000 kroner.

Kriterier

De indstillede projekter og indsatser vil blive vurderet ud fra følgende kriterier:

  • Sigte: Det er et krav, at tiltaget sigter mod at skabe eller understøtte tilbud til mennesker med diabetes, der bidrager til at hjælpe mennesker med diabetes med at finde vej gennem et fragmenteret sundhedsvæsen, og dermed højne kvaliteten af behandlingen
  • Organisering: Det vægtes positivt, hvis projektets organisering involverer parter fra forskellige sektorer. Fokus på datadeling på tværs, samt kvalitetsudvikling vil ligeledes blive vægtet positivt
  • Brugerinddragelse: Det vægtes positivt, hvis projektet formår at inddrage personer med diabetes på en god og meningsfuld måde, hvor brugerne føler sig hørt. Både organisatorisk og individuel brugerinddragelse er relevant og vil blive vægtet positivt
  • Dokumenterbare eller forventede resultater: Det vægtes, at effekterne fra tiltaget er dokumenteret. Hvis projektet enten er i opstartsfasen eller igangværende, og der derfor endnu ikke findes dokumenterbare resultater, lægges der vægt på de forventede resultater af projektet
  • Skalerbarhed: Det vægtes positivt, hvis der ses potentiale ift. at overføre projektets initiativer, metoder eller organisering til andre steder i landet eller til andre målgrupper.

Vindere af Handlingsprisen 2023

Integreret Diabetesintervention i Tingbjerg i København får prisen for at styrke sammenhængskraften i behandlingen for udsatte borgere, der lever med type 2-diabetes, samt deres pårørende. Projektet er iværksat af et partnerskab bestående af Den Boligsociale Helhedsplan i Tingbjerg og Utterslevhuse, Center for Diabetes og Hjertesygdomme under Københavns Kommune, og Steno Diabetes Center Copenhagen.

Læs nyheden om vinderen af Handlingsprisen 2023